Politician controversat de la PSD, nominalizat șef la autoritatea care organizează alegerile

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.02.2019 - 18:49
Mircea Drăghici a dat în judecată Newsweek România. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Mircea Drăghici, despre care Newsweek România a dezvăluit că a folosit în interes personal bani și bunuri din subvenția primită de PSD de la stat, a fost nominalizat de partid pentru șefia Autorității Electorale Permanente (AEP).

SHARE

Decizia de nominalizare a lui Mircea Drăghici a fost luată în Comitetul Executiv al PSD, de marți seara. Trezorierul PSD, propus anterior de premierul Viorica Dăncilă pentru Ministerul Transporturilor și respins de către președintele Klaus Iohannis de trei ori, anunțase în weekend că renunță la „candidatura” pentru acest minister. 

Citește și Drăghici, despre care Newsweek a arătat că a luat mașini din banii PSD, a renunțat la Transporturi

Postul de la AEP s-a eliberat după ce președintele instituției, Daniel Barbu, a demisionat luni din funcţie pentru a candida la alegerile europarlamentare. 

PNL: Numirea lui Drăghici la șefia AEP arată intenția fraudării alegerilor de către PSD

 

Nominalizarea nu reprezintă altceva decât confirmarea faptului că intenția reală a lui Liviu Dragnea este de a frauda următoarele rânduri de alegeri din România, arată liberalii, într-un comunicat de presă.

„Este inacceptabil ca persoana care a fost condamnată penal definitiv tocmai pentru fraude electorale să fie aceeași care girează numirea unui nou șef al AEP.   

În condițiile în care în următorii 2 ani de zile în România se vor desfășura 4 scrutine electorale generale, prin propunerea făcută PSD transmite un mesaj clar tuturor competitorilor că actuala coaliție de guvernare nu intenționează să garanteze alegeri libere și corecte.  

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, este acuzat că a deturnat subvențiile primite de partid de la stat și le-a folosit în interes personal pentru bolizi de lux, pentru chirii lunare de 19.000 de euro și contracte de 1,8 milioane lei în beneficiul soției pentru cheltuieli de publicitate”, a precizat PNL.  

Citește și Asociațiile civice vor retragerea lui Mircea Drăghici de la conducerea autorității electorale

Liberalii subliniază că Mircea Drăghici sa se află într-un grav conflict de interese în raport cu aceste fapte care nu au fost elucidate nici până la acest moment și reprezintă o contradicție în termeni ideea de a-l propune pe Mircea Drăghici să vegheze la corectitudinea desfășurării alegerilor. „În mod firesc, în urma demisiei președintelui AEP persoana nominalizată să ocupe această responsabilitate trebuie să fie o personalitate din societatea civilă cu recunoaștere publică și experiență în procesul electoral sau, în cazul în care se dorește o nominalizare politică, o persoană propusă din rândul partidelor care nu se află la guvernare, tocmai pentru a reprezenta o garanție a desfășurării corecte a alegerilor ce vor urma.

Partidul Național Liberal solicită tuturor partidelor parlamentare susținerea unui candidat pentru șefia AEP care să nu aparțină actualei coaliții guvernamentale”, arată PNL. 

Newsweek România: Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici

 

Peste 1,8 milioane de lei și trei Mercedesuri de aproape 200.000 de euro sunt beneficiile personale ale cuplului Mircea și Georgiana Drăghici din banii publici primiți de către PSD drept subvenție, a dezvăluit Newsweek România.

Deputatul Mircea Drăghici este trezorierul Partidului Social Democrat, funcție direct subordonată șefului partidului. Adică lui Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, orice decizie a trezorierului PSD este, practic, o decizie a șefului PSD.

Din această postură, Mircea Drăghici gestionează banii partidului. Iar un partid care se laudă cu peste 400.000 de membri are un buget generos. 

Și nu doar din cotizații: numai din subvenția de la stat, PSD a încasat peste 83 milioane de lei din 2017 până la zi. 

Citește mai multe aici. 

Averea deputatului Mircea Drăghici, trezorierul PSD cercetat penal după dezvăluirile Newsweek România, a explodat în 2018. Două case și mai multe terenuri, luate direct pe numele copiilor minori, o mașină și o donație considerabilă de la socri, toate în doar patru luni.

Averea lui Drăghici, propus de Liviu Dragnea să preia funcția de ministru al Transporturilor, a crescut spectaculos cu terenuri, case de locuit și de vacanță, mașini și sute de mii de lei despre care trezorierul PSD declară că i-ar fi primit drept donație de la părinții soției sale. Mai toate achizițiile imobiliare din acest an sunt trecute pe numele celor două fiice minore ale sale, despre care sursele Newsweek România susțin că ar avea până în 2, respectiv 4 ani. 

Citește și „Mătușa Tamara” lui Drăghici. Averea trezorierului PSD a explodat în doar patru luni, în 2018

Un document pe care Newsweek România l-a publicat arată că, în mai puțin de cinci luni din 2018, 380.000 de euro au plecat din subvenția primită de PSD de la stat în contul unei persoane fizice.

Suma reprezintă echivalentul a 20 de luni de chirie pentru o vilă în Pipera. Adică 19.000 de euro pe lună pentru un imobil a cărui închiriere costă de șase-șapte ori mai puțin pe piața imobiliară.

Conform mai multor surse, în respectiva vilă de pe bulevardul Iancu Nicolae ar locui chiar trezorierul PSD, Mircea Drăghici, artizanul acestei afaceri incredibile.

Citește și EXCLUSIV. PSD plătește din banii statului o chirie lunară de 19.000 de euro pentru o vilă în Pipera

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -