MAE nu reușește să explice acțiunile agentului României în dosarul Dragnea la CEDO

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.06.2019 - 14:14
Agentul guvernamental al României, Viorel Mocanu

Ministerul Afacerilor Externe nu reușește încă să explice dacă agentul guvernamental al României, Viorel Mocanu, angajat al ministerului, avea nevoie de mandat pentru schimbarea liniei de apărare în procesul de la CEDO Dragnea vs. România.

SHARE

Jurnaliștii HotNews.ro au transmis în data de 16 mai, către MAE, o cerere de informații în virtutea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, republicată.

După expirarea termenului de 10 de zile, jurnaliștii s-au adresat MAE unde li s-a explicat, prin intermediul Biroului de presă, că se încearcă furnizarea răspunsurilor în termen de 30 de zile. Acest termen a expirat fără a primi vreun răspuns. MAE nu a putut oferi precizări legate de lipsa acestui răspuns.

Imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține.

Specialiști în drept au precizat atunci că o astfel de schimbare de strategie nu ar fi putut fi făcută de agentul guvernamental Mocanu decât cu aviz de la ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

În octombrie 2017, Dragnea, prin avocatul său de la Bruxelles, Bernard O'Connor, a depus o plângere la CEDO prin care spera să obțină apoi la Înalta Curte revizuirea sentinței din Dosarul Referendumul, după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare. Avocatul lui Dragnea invocă jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”

În 6 decembrie 2018, Catrinel Brumar, agent guvernamental la acea vreme, combate argumentele avocatului lui Dragnea și argumentează că nu se aplică precedentul din Slovenia. În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar și îl numește în aceeași zi pe Viorel Mocanu, un avocat de 35 de ani care i-a avut drept clienți, printre alții, pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -