Lupte grele în CSM, la alegerea noului președinte. Tabăra Savonea a cedat, până săptămâna viitoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.12.2019 - 16:18
Plenul CSM

Plenul CSM s-a reunit, marți, pentru a-și alege noul președinte, într-o ședință la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a plecat, însă, înainte de vot. Candidata susținută de Lia Savonea, actualul președinte, nu ar reuși să strângă voturile necesare,

SHARE

UPDATE După ce Plenul CSM a eșuat de două ori să aleagă președintele pentru mandatul 2020, existând paritate la vot, alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Pe de alta parte, procuroarea Tatiana Toader a obținut functia de vicepreședinte al CSM. 

La ședința CSM de marți, pe lângă președintele Klaus Iohannis, a participat și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.  Surse judiciare susțin că Predoiu, membru de drept al CSM, şi-ar fi anulat votul pentru alegerea noului președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,pentru anul 2020. Judecătoarea Nicoleta Ţînţ, desemnată să candideze pentru şefia CSM de către Secţia pentru judecători și susținută de actualul președinte, Lia Savonea, nu a reuşit să obţină votul plenului pentru această funcţie.

Consiliul Superior al Magistraturii nu a reușit, până în acest moment, să-și aleagă noul președinte. De două ori s-a înregistrat paritate la vot pentru Nicoleta Țînț – nouă voturi „pentru” și nouă „împotrivă”. 

La alegerile pentru 2020, din partea Secţiei pentru judecători candidează Nicoleta Ţînţ (ca preşedinte), iar din partea Secţiei pentru procurori candidează Tatiana Toader (vicepreşedinte).

Nicoleta Ţînţ (născută în anul 1974) este din Braşov. Magistratul a fost preşedinte al Curţii de Apel Braşov şi vicepreşedinte delegat al Curţii de Apel de acolo. De altfel, a activat, încă din anul 1997, ca judecător la instanţele din acel oraş.  

Tatiana Toader provine de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, unde a fost prim-procuror. În 2015, procurorul s-a evidenţiat prin rezultate deosebite obţinute pe parcursul acelui an, potrivit unui document publicat pe site-ul parchetului.

Contre între judecătoarea Gabriela Baltag și președintele Klaus Iohannis 

Gabriela Baltag, membru al Secției pentru judecători din cadrul CSM și unul dintre magistrații invitați des la postul de televiziune Antena 3, patronat de familia infractorului Dan Voiculescu, a spus în timpul ședinței, în timp ce i se adresa președintelui Klaus Iohannis: „Justiţia e subiect de campanie electorală de prea multă vreme, ne-am întrebat ce ar face politicienii dacă nu ar mai există justiţia. Probabil că nu ar mai fi politicieni. Să va gândiţi la cetăţeni, la impactul unor intervenţîi oculte, de natură protocoalelor secrete. Aş vrea că preşedintele ţării să vorbească deschis de aceste lucruri şi sper că o veţi face pentru că este o realitate şi trebuie să ne gândim dacă vom mai permite vreodată că justiţia să fie supusă serviciilor secrete".

Președintele Klaus Iohannis i-a răspuns judecătoarei Baltag: „Eu nu mai sunt în campanie şi va spun părerea mea, acea etapă cu protocoale s-a încheiat demult şi voi veghea să nu se mai întoarcă. Şi intrarea cu bocancii în justiţie s-a terminat. Toţi actorii implicaţi, nu doar politicienii, ci şi CSM, să îşi asume rolul pentru partea de care răspund în faţă românilor. În România normală judecătorii judecă drept, justiţia e independenţa şi îşi face treaba fără să fie comentată în varii situaţii politice. Împreună, acum, chiar avem şansă să realizăm aceste lucruri şi mă bazez mult pe dvs. Am subliniat că institutuţiile nu trebuie personificate pentru că instituţiile nu aparţin conducătorilor şi doar aşa putem să ne ferim de derapaje. manipulări şi situaţii nedemocratice. Tensiunile interne, orogoliile ori intresele persoanale trebuie trecute în plan secund atunci când suntem chemaţi să contribuima evoluţia democratică a statului român. Fără o interiorizare a valorilor Consituţiei, democraţia şi dezvoltarea statului nostru vor fi mereu frânate”. 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te