Guvernul Danemarcei a declarat miercuri că își unește forțele cu companii de specialitate pentru a dezvolta un pașaport digital ce va conține dovada vaccinării împotriva coronavirusului, motivând că acesta va contribui la siguranța călătoriilor.
Ministrul Finanțelor, Morten Boedskov, a anunțat un termen de trei, patru luni, până va fi gata un „pașaport digital corona”.
„Este absolut crucial pentru noi să putem reporni societatea daneză, astfel încât companiile să poată reveni pe drumul cel bun. Multe companii daneze sunt companii globale ca piață ”, a subliniat acesta.
Repornirea societăților și a economiilor este argumentul suprem pentru divizarea cetățenilor, între vaccinați și nevaccinați din diverse motive.
Chiar și dacă oamenii optează să nu se vaccineze, guvernele ar trebui să vină cu soluții care să nu-i înlăture pe aceștia din societate, în care caz, sunt de părere experții în securitate, riscul ca mișcarea antivaccinistă să ia amploare este enorm.
Însă, ultimele decizii ale unor guverne arată că acestea se înscriu tot mai mult pe linia dură față de nevaccinați.
De exemplu, Grecia și Israelul negociau miercuri să facă „schimb” de turiști vaccinați. Acordul va permite intrarea reciprocă a turiștilor vaccinați fără obligația de a se autoizola sau de a prezenta un test de coronavirus negativ.
Turismul, unul din sectoarele cele mai grav afectate, va contribui la divizarea societăților în vaccinați și nevaccinați. Turiștii vaccinați vor cere să nu fie în același areal cu nevaccinații, chiar dacă aceștia s-au supus regulilor carantinei.
Se poate ajunge la situații când vaccinații se vor uita „peste gard” la nevaccinați, situații generatoare de tensiuni și conflicte.
Israelul este în discuții și cu alte țări pentru a ajunge la acorduri similare. Mai mult, în Israel mai este o problemă pe masa guvernanților. Experții din domeniul sănătății au recomandat interzicerea profesorilor nevaccinați de a ține cursuri în școli.
Guvernul israelian lua în calcul miercuri să permită să predea în școli doar cadrele didactice care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid.
Datele Ministerului Sănătății arată că doar 53% din personalul didactic din toată țara a primit prima doză de vaccin și 27% a doua.
Experții au recomandat, de asemenea, să fie permise rugăciunile în aer liber pentru mai mult de 20 de persoane, cu condiția ca toți participanții să fie vaccinați.
Sunt multe țări care examinează decizii similare, existând o dorință de a acționa la unison pentru a stopa pandemia ca să se poată relua viața normală.
Niciuna din aceste măsuri care împart oamenii în vaccinați și nevacciați nu sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și de niciun alt organism internațional care apără drepturile omului.