”Lumea merge în direcţia automatizării”, a spus ministrul Burduja despre înlocuirea casierilor

DE Vlad Alexandru | 06.03.2023 - 18:00
Clienții își scanează și plătesc singuri produsele Foto: Profimedia Images

Lumea merge în direcţia automatizării, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, despre înlocuirea casierilor cu tehnologie în magazine

SHARE

Lumea merge în direcţia automatizării, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, despre înlocuirea casierilor cu tehnologie în magazine.

Declarația vine după ce, recent, în spațiul public au apărut controverse legate de înlocuirea casierilor umani cu unități de marcat în care clientul își poate scana singur produsele.

”Lumea merge în direcţia automatizării”, a spus ministrul Burduja despre înlocuirea casierilor

"Faptul că există un proiect legislativ sau altul nu va schimba mersul lumii. Nu cred că este necesară o abordare punctuală cu un retailer sau altul, ci şi o abordare integrată la nivelul economiei

 şi societăţii privitoare la modul în care arată deja prezentul şi va arăta tot mai mult şi viitorul  Vorbim despre o tendinţă la nivel global de a automatiza locuri de muncă şi anumite procese

 repetitive. Nu înseamnă că avem doar costuri, pot fi şi beneficii. Să nu uităm că una dintre cele mai mari companii globale care au automatizat procese repetitive este o companie românească (...)

Noi trebuie să ne pregătim pentru economia viitorului", a afirmat Sebastian Burduja, luni, la Digi 24.

El a spus că, dacă un furnizor de produse are soluţii automatizate şi calitatea serviciilor este proastă, cetăţenii sunt liberi să aleagă un altul.

Citește și: Ikea oferă salarii de patru ori mai mici în România decât în Austria, unde un casier ia minim 2.100€

"Din perspectiva mea, ca liberal, nu o taxă în plus este soluţia. Foarte rar a taxa în plus mediul privat poate fi o soluţie. Mai mult decât atât, calitatea serviciilor, poate rapiditatea cu care un cetăţean îşi cumpără anumite produse creşte în momentul în care apelezi la o soluţie automatizată (...)

 De asemenea, vorbim despre o piaţă liberă. Dacă un anumit furnizor de produse are soluţii automatizate şi calitatea servicii este proastă, cetăţenii sunt liberi să aleagă un alt furnizor.

Nu cred că trebuie statul să intervină", a punctat ministrul Burduja.

Citește și: Microcipul care vă permite să plătiți cu mâna. „Reacțiile casierilor sunt de neprețuit”

Potrivit acestuia, date globale dintr-un studiu de anul trecut arată că ponderea implementării soluţiilor de automatizare pe piaţa forţei de muncă a fost de 34% în 2021, în creştere faţă de 23% în 2020.

Ministrul Burduja a atras atenţia că un alt studiu important de la cea mare companie de consultanţă în domeniu relevă că şase din zece ocupaţii au o componentă mai mare de 30% care poate fi automatizată.

De asemenea, Forumul Economic Mondial estimează o pierdere de 85 de milioane de locuri de muncă în urma automatizării, dar semnalează că se vor crea alte 96 de milioane locuri de muncă în

 alte domenii - analiză de date, inteligenţă artificială, programare, creare de conţinut.

"Pe termen mediu şi lung, automatizarea acestui tip de forţă de muncă este o realitate. Noi trebuie să ne pregătim sistemul de educaţie pentru a gândi lumea viitorului şi a ne pregăti tinerii pentru locuri

 de muncă care poate nici nu au fost inventate încă", a adăugat Sebastian Burduja

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te