vineri 17 octombrie
EUR 5.0884 USD 4.3642
Abonează-te
Newsweek România

Ludovic Orban face apel către populație să nu mai arunce mâncarea

Data publicării: 29.09.2020 • 13:23 Data actualizării: 29.09.2020 • 13:24

Premierul a făcut un apel la populație, cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare asupra risipei alimentare, să „se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată”.

„Acum jumătate de secol și chiar mai puțin, posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar iată că lucrurile se schimbă în viteză și, astăzi, mapamondul se află în situația de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populații întregi sunt amenințate de foamete”, a comunicat premierul.

Ludovic Orban a menționat că sigur că nu va scădea competiția comercială în sfera produselor alimentare. Sigur că nu se va diminua preocuparea de a hrăni o populație mondială în creștere.

„Dar se pot modifica niște comportamente individuale, în sensul de a nu se face achiziții care exced capacitatea de consum, și pot fi create alternative la aruncarea alimentelor care urmează să expire, cu implicarea instituțiilor, societăților comerciale și societății civile”, a menționat prim-ministrul.

Premierul a amintit că România este printre ţările europene care a adoptat, deja, un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară și a făcut apel la populație să „se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată”, potrivit Digi24.

„Pe continentul nostru a luat ființă conceptul băncilor de alimente și există o Federație Europeană a acestor bănci, deja prezente și în România, prin eforturile unor oameni și ale unor entități interesate de reducerea risipei, coroborată cu sprijinirea celor care au nevoie de bunurile destinate risipei.

Practic, este vorba despre recuperarea surplusului de alimente și donarea către organizații caritabile care sprijină persoane defavorizate, atât local, cât și transfrontalier, ceea ce conduce inclusiv la întărirea solidarității între țări.

De altfel, țara noastră este printre statele care au adoptat un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară, respectiv să stimuleze operatorii economici în valorificarea alimentelor care se află în termenul de valabilitate în favoarea persoanelor defavorizate.

Mai multe articole din secțiunea Actualitate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră