Ludovic Orban face apel către populație să nu mai arunce mâncarea

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 29.09.2020 - 13:24

Premierul a făcut un apel la populație, cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare asupra risipei alimentare, să „se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată”.

SHARE

„Acum jumătate de secol și chiar mai puțin, posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar iată că lucrurile se schimbă în viteză și, astăzi, mapamondul se află în situația de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populații întregi sunt amenințate de foamete”, a comunicat premierul.

Ludovic Orban a menționat că sigur că nu va scădea competiția comercială în sfera produselor alimentare. Sigur că nu se va diminua preocuparea de a hrăni o populație mondială în creștere.

„Dar se pot modifica niște comportamente individuale, în sensul de a nu se face achiziții care exced capacitatea de consum, și pot fi create alternative la aruncarea alimentelor care urmează să expire, cu implicarea instituțiilor, societăților comerciale și societății civile”, a menționat prim-ministrul.

Premierul a amintit că România este printre ţările europene care a adoptat, deja, un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară și a făcut apel la populație să „se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată”, potrivit Digi24.

„Pe continentul nostru a luat ființă conceptul băncilor de alimente și există o Federație Europeană a acestor bănci, deja prezente și în România, prin eforturile unor oameni și ale unor entități interesate de reducerea risipei, coroborată cu sprijinirea celor care au nevoie de bunurile destinate risipei.

Practic, este vorba despre recuperarea surplusului de alimente și donarea către organizații caritabile care sprijină persoane defavorizate, atât local, cât și transfrontalier, ceea ce conduce inclusiv la întărirea solidarității între țări.

De altfel, țara noastră este printre statele care au adoptat un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară, respectiv să stimuleze operatorii economici în valorificarea alimentelor care se află în termenul de valabilitate în favoarea persoanelor defavorizate.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.