Ludovic Orban a explicat că CFR Marfă va trebui să facă vânzări de active pentru a înapoia la buget cei 570 milioane de euro consideraţi de Comisia Europeană ajutor de stat ilegal.
România trebuie să recupereze peste 500 de milioane de euro de la CFR Marfă
"Această decizie se datorează unui guvern care atunci când a majorat capitalul, deci practic a acordat un ajutor de stat, nu a notificat către Comisia Europeană şi nu a acceptat acordul Comisiei Europene pentru realizarea acestui ajutor de stat. Noi vom lua toate măsurile pentru a salva compania. (...) Ştiţi că CFR Marfă este într-o procedură aparte, conducerea CFR Marfă, care a fost numită de Ministerul Transporturilor condus de Lucian Bode, a demarat procedura de intrare în concordat. În cadrul acestei proceduri, o perioadă de doi ani va exista un plan de repunere pe linia de plutire, care va cuprinde inclusiv măsuri de vânzare a activelor pentru a asigura resursele financiare pentru înapoierea banilor către bugetul de stat", a spus Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.
În 2013, în vederea privatizării, CFR Marfă a beneficiat de o schemă de scutire de datorii și de conversie a acestora în acțiuni, schemă socotită acum de Comisia Europeană drept ajutor de stat. La acea vreme, premier era Victor Ponta, la guvernare era alianța USL, iar ministru la Transporturi era Relu Fenechiu.
Decizia CE prevede şase luni pentru punerea în aplicare a deciziei de recuperare, în locul perioadei obişnuite de patru luni.