"În urmă cu puţin timp, am semnat şi am înaintat spre promulgare legea referitoare la reţelele 5G. Este un act normativ de o importanţă capitală pentru România, care permite o dezvoltare exponenţială în domeniul IT şi al comunicaţiilor folosind tehnologia 5G. Această lege are la bază Memorandumul dintre România şi Statele Unite ale Americii, convenit de preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, este o reglementare în acord cu legislaţia europeană în domeniu", a scris Orban, pe Facebook.
Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, prevederile acestei legi garantează securitatea naţională.
"În această lege ne-am asigurat că securitatea naţională este garantată de un mecanism prin care reţelele vor putea fi utilizate de furnizorii de comunicaţii pe baza unei autorizări şi verificări prealabile. Am dorit să eliminăm orice risc ca astfel de infrastructuri să fie utilizate în scopuri ostile", a explicat el.
Reţelele 5G, "fundamentul economiei digitale"
Ludovic Orban a adăugat că reţelele 5G înseamnă "bunăstare", fiind "fundamentul economiei digitale".
"În continuare, aşteptăm cu mare interes implementarea tehnologiilor 5G şi impactul economic pozitiv pe care acestea îl vor genera în România. Reţelele 5G înseamnă bunăstare. Asta pentru că sunt fundamentul economiei digitale, o economie cu o viteză de creştere mult mai mare decât economia tradiţională şi care generează o creştere accelerată a nivelului de trai", a spus Orban.
Senatul a adoptat luni, în plen, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind măsurile referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.
Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G - reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.