Locul unde nu trebuie să-ți lași niciodată telefonul când ești în concediu. Cum îl găsesc hoții?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.07.2025 - 10:33
Locul unde nu trebuie să-ți lași niciodată telefonul când ești în concediu. Cum îl găsesc hoții? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Locul unde nu trebuie să-ți lași niciodată telefonul când ești în concediu. Cum îl găsesc hoții? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Hoțul îți sparge mațina dacă descoperă un telefon înăuntru - Foto: Freepik (Rol ilustrativ)
Hoțul îți sparge mațina dacă descoperă un telefon înăuntru - Foto: Freepik (Rol ilustrativ)

Telefonul este un obiect căruia trebuie să-i duci grija atunci când pleci în concediu. Acest gadget a ajuns să conțină practic toată viața proprietarului. De la fotografii și date personale importante, la conturi bancare și adrese de e-mail. Acestea pot ajunge pe mâna hoților.

SHARE

Mulți oameni au tendința de a-și ascunde bunurile de valoare în mașină atunci când merg la plajă sau coboară pentru o perioadă de timp. 

Chiar dacă sunt ascunse în spații ferite de ochii curioșilor, acestea pot fi depistate rapid de hoți. Astfel, există o șansă mai mare ca o mașină să fie spartă dacă proprietarul și-a ascuns telefonul în interiroul acesteia decât, dacă nu ar fi niciun dispozitiv electronic înăuntru.

Astfel, Poliția insistă ca oamenii să își țină asupra lor aceste gadgeturi și, desigur, să le țină sub supraveghere pentru a nu avea experiențe neplăcute. 

Locul unde nu trebuie să-ți lași niciodată telefonul când ești în concediu. Cum îl găsesc hoții?

A lăsa telefonul mobil, tableta sau alte dispozitive electronice în mașină poate fi o invitație neașteptată pentru infractori, care folosesc tehnologii din ce în ce mai sofisticate pentru a detecta obiecte ascunse.

Citește și: Hoții români s-au modernizat. Sparg mașini în secunde, cu dispozitive high-tech. Cum procedează?

Este important de subliniat că, deși aceste metode pot părea puțin cunoscute publicului larg, hoții au la dispoziție diverse instrumente pentru a identifica prezența dispozitivelor electronice și a bateriilor cu litiu, care sunt componente comune ale telefoanelor mobile și tabletelor.

Riscuri asociate cu lăsarea dispozitivelor în mașină

Mulți oameni aleg să își lase smartphone-urile sau gadgeturile electronice în mașinile parcate dintr-o varietate de motive, de la comoditate până la convingerea eronată că interiorul vehiculului este un loc sigur dacă obiectele sunt ascunse, în portbagaj sau în torpedou. Cu toate acestea, această percepție a protecției este contestată.

Depozitarea dispozitivelor valoroase în portbagaj sau în compartimente ascunse nu garantează că acestea vor trece neobservate. Mai exact, Garda Civilă din Spania a avertizat că, datorită metodelor tehnologice, hoții pot detecta că o mașină adăpostește dispozitive electronice valoroase, chiar și atunci când este oprită sau în modul avion.

Acest lucru se datorează faptului că detectarea nu se bazează doar pe semnale tradiționale precum Bluetooth sau conectivitatea Wi-Fi, ci și pe capacitatea de a identifica bateriile cu litiu, care se găsesc în practic toate dispozitivele moderne. Bateria emite un câmp electromagnetic care poate fi detectat de detectoare specializate, comune pe piața neagră.

Hoțul îți sparge mațina dacă descoperă un telefon înăuntru - Foto: Freepik (Rol ilustrativ)

Citește și: Aparatul simplu care îi sperie pe hoții din locuințe înainte să acționeze. Costă sub 100 de lei

Cum găsesc hoții telefoanele mobile ascunse în mașină?

Furturile sau jafurile din mașini parcate în zone turistice sau rezidențiale au crescut în ultimii ani, determinate parțial de utilizarea tehnologiei de către hoți. Pentru a scana un vehicul, aceștia folosesc totul, de la scanere de semnale electromagnetice, până la dispozitive care detectează frecvențe specifice ce indică prezența bateriilor.

Unele dintre aceste dispozitive pot chiar identifica numărul de dispozitive electronice din mașină fără a fi nevoie să o deschidă. Acest lucru reprezintă un risc semnificativ, deoarece crește tentația hoților de a ști că există obiecte de valoare înăuntru.

În plus, nu este neobișnuit ca infractorii să provoace daune semnificative caroseriei, geamurilor sau încuietorilor vehiculului pentru a obține acces la interior odată ce au decis să îl fure. Prin urmare, proprietarii nu numai că pierd dispozitive, dar se confruntă și cu reparații care uneori depășesc valoarea obiectului furat, scrie ultimahora.es.

 

@guardiacivil ⁉️ ¿Sueles dejar la tablet, el portátil o algún dispositivo en el maletero del coche? ⚠️ No lo hagas, los delincuentes tienen sus métodos para saber si has dejado dentro aparatos electrónicos. #guardiacivil #consejos #062 ♬ sonido original - Guardia Civil

 

Cum să îți protejezi bunurile de hoți?

Garda Civilă, prin campaniile sale de conștientizare din 2025, recomandă cetățenilor să nu lase dispozitive electronice sau obiecte de valoare în mașini, nici măcar atunci când sunt parcate pentru perioade scurte de timp în timpul ieșirilor la plajă, al comisioanelor sau al deplasărilor.

Citește și: Un șofer era cât pe ce să rămână fără mașină chiar sub nasul lui. Cum a acționat hoțul

În plus, aceștia insistă că cea mai bună linie de apărare este să aveți întotdeauna la dumneavoastră dispozitivele esențiale și să evitați riscul inutil de a lăsa telefoane mobile, tablete, portofele sau poșete în interiorul vehiculului. Această simplă precauție poate preveni multiple probleme ulterioare legate de furt și daune.

De asemenea, este recomandabil să parcați în zone bine iluminate și aglomerate și să folosiți sisteme de alarmă sau dispozitive antifurt omologate, care pot descuraja hoții.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te