Ministrul de Interne Marcel Vela
Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii zeci de ani.
Este dureros momentul prin care trecem, este greu să ți se îngrădească unele drepturi și este greu ca libertatea să depindă de o declarație.
Dar nerespectând regulile, se ajunge la tragedii.
Măsurile dispuse se vor limita sau ridica atunci când vom fi convinși că s-a limitat sau eliminat acest virus.
Trebuie să oferim sprijim celor din linia I și să respectăm regulile.
Vă prezint modificările aduse prin ordonanța militară numărul 4, prezentată astăzi președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban.
Sunt câteva domenii noi pe care le-am abordat. Unele zone au fost îmbunătățite ca administrare și gestionare.
În primul rând, am clarificat pentru circulația persoanelor peste 65 ani un interval orar în care pot să își rezolve și probleme de natură medicală.
Astfel, cei peste 65 de ani pot ieși din casă, pentru probleme medicale, pe tot timpul zilei.
Am permis deplasarea celor peste 65 în afara casei și în intervalul orar 20-21, pentru nevoile animalelor de companie sau domestie, fără declarație pe proprie răspundere.
Tot pentru cei peste 65 de ani, am clarificat condițiile în care pot fi sprijite de către operatorii economici cu activități comerciale, cum ar fi vânzarea de produse sanitare sau alimentare. În intervalul orar 11-13 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor peste 65 de ani în aceste spații comerciale.
Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați, dacă încalcă regulile, intră direct în carantină, doar că vor suporta toate cheltuielile carantinei.
Cei care nu respectă carantina și sunt prinși pe stradă, vor intra încă 14 zile în carantină, suportând și cheltuielile aferente carantinării.
Conducătorii auto care intră în țară cu autovehicule peste 2,4 t au trei opțiuni pentru a se proteja pe ei și a proteja familiile: fie angajatorul asigură un loc unde să se izoleze 14 zile, fie se izolează la domiciliu cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantină, cu plata costurilor aferente.
Aceleași condiții se aplică și piloților de aeronave și personalului navigant.
Am instituit măsuri de izolare preventivă, la locul de muncă sau în zone special dedicate, pentru personalul care ocupă funcții esențiale în domeniul energiei electrice, gaze naturale și petrol.
Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în zone aglomerate, am stabilit ca autoritățile administrației publice locale, din 31 martie, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor și vor dezinfecta periodic scările de bloc și lifturile.
Ministerele cu rețea medicală proprii vor asigura la cerere spații hoteliere personalului din sistemul public sanitar, pentru odihnă.
O măsură la care am făcut analize profunde cu Ministerul Economiei și cu colegii din Guvern: în perioada stării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, la gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practic azi, 29 martie. Aceste prețuri pot cel mult să scadă.
Am permis Institutului Cantacuzino să verifice și să avizeze tratamente împotriva COVID și a biocidelor.
Accesul navelor în porturile românești se vor desfășura fără restricții, doar cu respectarea măsurilor de precauție impuse de Ministerul Sănătății.
Pe stradă, nu pot merge mai multe de trei persoane care nu locuiesc împreună, în grup. Interdicția de a nu fi un grup mai mare de trei persoane se aplică exclusiv circulației pietonale.
Secretarul de stat Bogdan Despescu
Ministerul de Interne a verificat și triat la frontieră 270.000 de persoane care au intrat în România. Listele cu cetățenii veniți din zonele de risc au fost trimise la administrațiile locale și autorităților locale de aplicare a legii.
Dintre persoanele verificate, 228.000 sunt cetățeni români, iar 25.000 sunt cetățeni bulgari și 4500 de din Republica Moldova, cărora le-am asigurat culoare sigure de trecere prin țară.
57.000 sunt persoane care au călătorit în Italia, dintre care 50.000 cetățeni români.
S-au aplicat amenzi de 46 de milioane de lei celor care nu au respectat restricțiile de circulație.
Amenzile pentru persoane fizice care nu respectă ordonanțele militare se măresc: minimum 2.000 de lei și maximum 20.000 de lei
Amenzile pentru persoane juridice, de asemenea, se măresc: minimum 10.000 de lei și maximum 70.000 de lei.
În funcție de gravitatea faptei, se adaugă: confiscarea bunurilor folosite în contravenție, interzicerea accesului la acele bunuri, întreruperea activității, desființarea unor lucrări.
Secretarul de stat Raed Arafat
Am stabilit noi reguli pentru internarea pacienților, după ce ni s-a semnalat că în unele situații s-a întârziat cu internarea din cauza lipsei unui diagnostic de COVID.
Am stabilit că orice pacient este considerat suspect de COVID, chiar dacă nu există un test la internare, astfel încât doctorii și personalul medical se va proteja corespunzător.
Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală.
Atragem atenția managerilor și medicilor că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există un diagnostic de COVID 19.