LIVE Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Charles al III-lea este proclamat rege

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.09.2022 - 19:57

Charles al III-lea este proclamat oficial ca nou rege sâmbătă, la Palatul St James din Londra, de către Consiliul de Ascensiune, un organism ceremonial istoric care se reuneşte pentru a desemna pe fiecare dintre noii monarhi ai Regatului Unit.

SHARE

UPDATE 19.40 Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, la Londra.

UPDATE 19.30 William îşi omagiază "bunica" şi promite să îşi susţină tatăl. William, Prinţul de Wales, moştenitorul tronului britanic, i-a adus un omagiu bunicii sale, Regina Elisabeta a II-a

UPDATE 18.41 Canada l-a proclamat sâmbătă pe Charles al III-lea drept rege al său în cadrul unei ceremonii la reşedinţa oficială din Ottawa a guvernatorului general, reprezentantul monarhului în Canada, care îndeplineşte atribuţiile de şef de stat în numele coroanei.

UPDATE 17.30 Charles al III-lea îşi începe domnia cu promisiunea de a urma exemplul mamei sale. În declaraţia sa în faţa unei mari adunări de oficiali, în cadrul unei ceremonii istorice cu tradiţii vechi de secole la Palatul St. James din Londra, regele a spus că în timpul domniei sale va urma ''exemplul'' dat de mama sa, Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, cu 70 de ani pe tron, angajându-se să respecte principiile constituţionale şi să se dedice cu dăruire cetăţenilor.

UPDATE 15.30 Prima lectură publică în această sâmbătă, de la balconul Palatului Sf James din Londra, a proclamării Regelui Charles al III-lea a fost însoţită de salve de tun şi de o nouă interpretare a imnului naţional, care de acum încolo, va fi înlocuită cu "God save the King".

 Citește și: VIDEO Marea Britanie nevoită să-și schimbe imnul după decesul Reginei Elisabeta a II-a 

UPDATE 13.50 Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege de către Consiliul de Ascensiune, într-o ceremonie urmată de salve de tun şi de citirea proclamaţiei în Londra şi în principalele oraşe ale Regatului Unit, Edinburgh în Scoţia, Belfast în Irlanda de Nord și Cardiff în Ţara Galilor.

Citește și: VIDEO Cine este Charles al III-lea, noul Rege al Marii Britanii

UPDATE 13.00 Regele Charles al III-lea a susţinut un scurt discurs, iar apoi a citit şi semnat documentul prin care a fost proclamat suveran britanic, în cea de-a doua parte a ceremoniei de la Palatul St James din Londra.

Citește și: VIDEO Charles al III-lea: „Mama a dat un exemplu al iubirii de-o viaţă şi al serviciului altruist”

UPDATE 12.45 Drapelul britanic a fost arborat, sâmbătă, la Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, cu ocazia ceremoniilor de proclamare a noului monarh, Regele Charles al III-lea.

Citește și: Cum a celebrat Ambasada Marii Britanii la Bucureşti proclamarea noului Rege al Angliei

UPDATE 12.00 Împăratul Japoniei, Naruhito, intenţionează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, au anunţat sâmbătă mass-media nipone.

Citește și: Împăratul Japoniei intenționează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta

UPDATE ORA 11.30. După ce regele Charles al Marii Britanii le-a acordat fiului său cel mare William și nurorii Kate titlurile de Prinț și Prințesă de Wales în timpul primului său discurs către națiune, Kate Middleton a devenit prima care folosește acest titlu de la Prințesa Diana. 

Citește și: Kate, numită Prințesă de Wales: Primul membru regal care folosește titlul de la Diana încoace

UPDATE 10.35 La douăzeci și cinci de ani după ce a fost denigrată pe scară largă după moartea prințesei Diana, Camilla va fi încoronată alături de regele Carol al III-lea.

Citește și: Iubirea interzisă dintre regele Charles și Camilla. Au divorțat ca să fie împreună. Blestemul Dianei

UPDATE 10.00 Mii de oameni s-au adunat în faţa Palatului Buckingham din Londra pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia, transmite dpa.

Citește și: VIDEO Misterul încoronării regelui Charles deasupra mozaicului „Sfârșitul Timpului” din Westminster

Persoane îndoliate continuă să aducă buchete de flori, lumânări, bileţele şi alte ofrande pe care le depun la porţile Palatului Buckingham, reşedinţa principală din Londra a monarhilor britanici.

Multe dintre ziarele britanice au ales ca fotografiile de pe primele lor pagini să fie publicate pe un fundal negru, pentru a reflecta starea de spirit sumbră ce există în aceste zile pe plan naţional după moartea reginei Elisabeta a II-a, informează DPA.

Citește și: VIDEO Regina Elisabeta, șofer de ambulanță în Război. Îi plăcea să i să se spună „Prințesa Mecanic”

Fotografii ale regelui Charles al III-lea au fost publicate pe primele pagini ale cotidianelor din Regatul Unit în contextul în care noul suveran britanic deplânge moartea mamei sale, decedată la vârsta de 96 de ani, şi începe să îşi preia responsabilităţile oficiale.

Împăratul Naruhito al Japoniei intenţionează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, au anunţat sâmbătă mass-media nipone, citate de Kyodo, AFP şi Reuters.

Şi soţia lui Naruhito, Împărăteasa Masako, ar urma să participe la funeralii, dacă starea sa de sănătate i-o permite, potrivit presei locale.

Ar fi vorba despre prima călătorie în străinătate a Împăratului Naruhito după întronizarea sa în mai 2019, după abdicarea tatălui său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te