VIDEO Marea Britanie nevoită să-și schimbe imnul după decesul Reginei Elisabeta a II-a

DE Bianca Iosef | Actualizat: 10.09.2022 - 15:31
Regele Charles III- Foto: zuma press

Prima lectură publică în această sâmbătă, de la balconul Palatului Sf James din Londra, a proclamării Regelui Charles al III-lea a fost însoţită de salve de tun şi de o nouă interpretare a imnului naţional, care de acum încolo, va fi înlocuită cu "God save the King".

SHARE

Deţinătorul ordinului Garter King of Arms, David White, a citit "prima şi principala Proclamaţie", urmată de fanfare şi de o defilare militară. Proclamaţia va fi citită şi în City of London (centrul financiar) şi în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

White a cerut la final "trei de 'ura' pentru Majestatea Sa Regele", la care Garda Regală a răspuns "hip, hip, ura!" şi militarii şi-au scos căciulile din blană de urs.

Citește și: VIDEO Charles al III-lea: „Mama a dat un exemplu al iubirii de-o viaţă şi al serviciului altruist”

Anterior, Consiliul de Ascensiune - instituţie cu rol ceremonial care este convocată doar atunci când există un nou monarh - a pronunţat în interiorul Palatului Sf James această proclamaţie, în care se constată oficial moartea Reginei Elisabeta a II-a şi succedarea ei de către Charles al III-lea, deşi în realitate moştenitorul tronului a înlocuit-o automat după decesul suveranei britanice, joi, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia.

Citește și: VIDEO Cine este Charles al III-lea, noul Rege al Marii Britanii

Consiliul, format din personalităţi politice şi sociale, constată într-un limbaj foarte oficial şi arhaic că, după decesul suveranei, coroana trece la primul născut.

"Liderii spirituali şi temporali ai acestui regat şi membrii Camerei Comunelor, împreună cu alţi membri ai Consiliului Privat al Majestăţii Sale defuncte şi reprezentanţi ai regatelor şi teritoriilor, consilieri, cetăţeni ai Londrei şi alţii, cu o singură voce şi consimţământ de limbă şi inimă publicăm şi proclamăm că prinţul Charles Philip Arthur George a devenit acum, la moartea suveranei noastre de fericită amintire, unicul nostru lider legitim şi fericit, Charles al III-lea", se menţionează în textul proclamaţiei. Declaraţia promite "credinţă şi supunere cu umilă afecţiune", dorindu-i noului suveran o domnie lungă.

În cursul zilei de sâmbătă, noul suveran britanic va avea audienţe cu mai mulţi lideri religioşi şi politici ai ţării, precum arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, primatul Bisericii Anglicane, cu noul premier Liz Truss şi principalii membri ai cabinetului ei, precum şi cu liderii opoziţiei din Parlament, în frunte cu laburistul Keir Starmer.

În timp ce Charles al III-lea îşi preia noile atribuţii, în paralel continuă pregătirile pentru funeraliile de stat ale reginei, care se aşteaptă să aibă loc la 19 septembrie, deşi deocamdată nu a fost anunţat un calendar oficial. În schimb, s-a comunicat că acea zi, când lideri din întreaga lume vor veni la Londra pentru a-şi lua rămas bun de la Elisabeta a II-a, va fi declarată sărbătoare publică în Regatul Unit, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te