Charles al III-lea îşi începe domnia cu promisiunea de a urma exemplul mamei sale

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.09.2022 - 18:16
Charles al III-lea al Marii Britanii a fost proclamat oficial rege în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă - Foto: Profimedia Images/ AFP/ Victoria Jones

În declaraţia sa regele a spus că în timpul domniei sale va urma ''exemplul'' dat de mama sa, Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, cu 70 de ani pe tron, angajându-se să respecte principiile constituţionale şi să se dedice cu dăruire cetăţenilor.

SHARE

Charles al III-lea şi-a început sâmbătă domnia ca rege al Regatului Unit şi al altor paisprezece regate din Commonwealth, după ce a fost proclamat oficial, în cadrul unei ceremonii solemne la Londra, ca succesor al Elisabetei a II-a, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, relatează EFE și Agerpres.

Istoricul Consiliu de Ascensiune, care se întruneşte doar atunci când are loc o schimbare la nivelul Coroanei, l-a declarat pe prinţul Charles Philip Arthur George drept noul rege Charles al III-lea, după care suveranul în vârstă de 73 de ani a ţinut un discurs şi a depus jurământul de a proteja Biserica Scoţiei, întrucât acum este şeful Bisercii anglicane.

În declaraţia sa în faţa unei mari adunări de oficiali, în cadrul unei ceremonii istorice cu tradiţii vechi de secole la Palatul St. James din Londra, regele a spus că în timpul domniei sale va urma ''exemplul'' dat de mama sa, Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, cu 70 de ani pe tron, angajându-se să respecte principiile constituţionale şi să se dedice cu dăruire cetăţenilor.

La finalul discursului, Charles al III-lea a promis, de asemenea, că va asigura protecţia Bisericii Scoţiei (el fiind şeful Bisericii Anglicane) şi a autorizat distribuirea declaraţiei sale pentru a fi citită în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, precum şi în ţările din Commonwealth. Apoi, în prezenţa reginei consoarte, Camilla, şi a prinţului William de Wales, în calitate de martori, a semnat un document care atestă că a depus jurământul.

 Citește și: VIDEO Marea Britanie nevoită să-și schimbe imnul după decesul Reginei Elisabeta a II-a 

Charles este rege şi şef de stat nu numai al Regatului Unit, ci şi al altor paisprezece regate, printre care Australia, Canada, Jamaica, Noua Zeelandă şi Papua Noua Guinee. Regele, care, în principiu, nu are nicio putere politică (deşi exercită o influenţă), a declarat că se va lăsa ghidat de parlamentele respective şi s-a arătat încrezător că va avea sprijinul şi afecţiunea publicului.

Potrivit EFE, el a confirmat, de asemenea, că va continua practica actuală de a transfera veniturile moştenite la bugetul public, care sunt apoi folosite pentru a subvenţiona afacerile oficiale ale familiei regale.

Citește și: VIDEO Cine este Charles al III-lea, noul Rege al Marii Britanii

Cu o zi înainte, în primul său discurs televizat către naţiune în calitate de rege, Charles a spus că l-a făcut pe fiul său cel mare, William, în vârstă de 40 de ani, noul Prinţ de Wales, titlu care i-a aparţinut timp de peste 50 de ani şi care este deţinut în mod tradiţional de moştenitorul tronului. Kate, soţia lui William, devine Prinţesă de Wales, un rol deţinut ultima dată de regretata prinţesă Diana.

Prin decesul Elisabetei a II-a, coroana Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord i-a revenit în mod exclusiv şi de drept prinţului Charles Philip Arthur George, însă tradiţia include mai multe formalităţi, dintre care cele mai importante sunt confirmarea de către Consiliul de Ascensiune, precum şi încoronarea, care va avea loc la o dată ulterioară ce urmează să fie stabilită. Între momentul în care Elisabeta a devenit regină şi încoronarea sa în 1953 a existat o pauză de 16 luni. Charles avea atunci doar 3 ani.

Citește și: VIDEO Charles al III-lea: „Mama a dat un exemplu al iubirii de-o viaţă şi al serviciului altruist”

Palatul St. James unde Charles al III-lea a fost proclamat rege este cel mai vechi palat regal din Regatul Unit, care a fost construit din ordinul lui Henric al VIII-lea în anii 1530. Charles al III-lea este cel de-al 41-lea monarh dintr-o linie care îşi are originile la regele normand William Cuceritorul, care a cucerit tronul englez în 1066, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te