În urma retragerii apei, au ieșit la iveală bolovani și cratere, iar mai multe ambarcațiuni acorate aproape de mal au rămas pe uscat.
Specialiștii afirmă, însă, că secarea Lacului Techirghiol are şi un plus din punct de vedere terapeutic. Cu cât nivelul apei este mai redus, cu atât salinitatea acesteia este mai mare. De asemenea, specialiștii au precizat că, deocamdată, „aurul negru”, vestitul nămol sapropelic de Techirghiol, nu este în pericol, relatează msn.com.
Fenomenul, deși natural, îngrijorează autoritățile, iar situația este monitorizată permanent. Neavând izvor propriu, singura soluție pentru apele Lacului Techirghiol să revină la cotele inițiale sunt precipitațiile abundente.
Limanul Techirghiol, zis și Lacul Techirghiol, este situat la marginea localității balneare Eforie Nord de pe țărmul Mării Negre, la 12 km distanță de portul Constanța. Este un liman fluvio-marin cu o suprafață de 10,68 km², separat de mare printr-un perisip și cu o adâncime maximă de 9 metri.
Prin aportul mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice.