La 8 ani de la tragedia de la Colectiv nu avem un spital pentru marii arși și Piedone e liber

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 21.06.2023 - 14:17
Mariana Oprea, supravieţuitoare a incendiului din clubul Colectiv, la un protest împotriva primarului Piedone, în 2016 Foto: INQUAM Photos/Liviu Florin Albei

La opt ani de la incendiul din clubul Colectiv, România nu are un centru pentru marii arși, iar primarul Cristian Popescu Piedone a fost pus în libertate după un an și o lună de închisoare și declarat nevinovat.

SHARE

În incendiul de la Colectiv au murit 65 de tineri din cauza ilegalităților și a gravelor neglijențe ale autorităților și organizatorilor. 

La momentul tragediei, România nu avea un centru specilizat pentru marii arși, acest lucru contribuind la creșterea numărului victimelor.

La 8 ani de la tragedia de la Colectiv nu avem un spital pentru marii arși

Mai marii țării promiteau atunci construirea unui centru modern destinat marilor arși, dar acesta nu a fost făcut până acum.

Citește și: Cristian Popescu Piedone, spălat și eliberat din Penitenciarul Jilava

”Aprobăm o OUG prin care aprobăm finalizarea și operaționalizarea celor trei spitale de arși: Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu București, spitalele județene din Timișoara și Târgu Mureș.

Practic, asigurăm finalizarea și continuitatea acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare” – a declarat premierul Nicolae Ciucă în deschiderea ședinței de la Palatul Victoria, la 22 martie 2023.

Citește și: România nu are centru pentru marii arși. 5 mil. €, în 5 ani, pentru tratamente în străinătate

Aceste spitale ar putea fi funcționale cel mai devreme în 2025.

Între timp, România a cheltuit peste cinci milioane de euro pentru tratarea în străinătate a victimelor incendiilor care au urmat după Colectiv. Banii au fost dați din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Doar 21 de paturi pentru marii arși, în toată ţara

România are cei mai mulţi mari arşi din Europa – între 1.400 şi 1.500 anual -  dar nu există niciun centru pentru tratarea marilor arşi. Cea mai modernă secţie din ţară aşteaptă încă avize pentru a putea angaja personal în plus.

Avem 21  de paturi existente în spitalele din ţară, paturi destinate tratării marilor arşi, faţă de 11, câte existau în anul 2015: 11 paturi la spitalele Bagdasar Arseni, Floreasca şi Spitalul de Arşi, şi câte 5 locuri la spitalele din Timişoara şi Iaşi.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a furmizat, la solicitarea News.ro, date privind sumele cheltuite din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru tratamentele în străinătate acordate persoanelor care au suferit arsuri, în baza formularului european S2/E112. Cei mai mulţi pacienţi cu arsuri trimişi spre spitale din străinătate în utimii 5 ani au fost în 2015, în urma incendiului devastator din clubul Colectiv. Este vorba despre 36 de tineri.

Citește și:

Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență

Situaţia pacienţilor cu arsuri trataţi în străinătate, defalcat, pe ani, conform datelor obtinute de la CNAS de news.ro:

  • 2015: 36 pacienți

  • 2016: 10 pacienți

  • 2017: 4 pacienți

  • 2018: 8 pacienți

  • 2019: 12 pacienți

  • 2020: 6 pacienți

Suma facturată pentru tratamentul planificat al pacienţilor arşi trataţi în străinătate în perioada 7.11.2015 – 31.10.2020 este de 4,801 milioane de euro.

Cei mai mulţi pacienţi cu arsuri trataţi în străinătate, în urma incendiului de la Colectiv

După cum se poate observa, ponderea cea mai mare a documentelor portabile S2 emise de casele de asigurări de sănătate este corespunzătoare anului 2015 – fiind vorba de pacienţii răniţi în urma incendiului de la Clubul „Colectiv” din 30 octombrie 2015. Aceste documente portabile S2 au generat rambursări pe bază de facturi, o pondere semnificativă având-o sumele corespunzătoare tratamentului planificat - arşi acordat pacienţilor răniţi în urma incidentului de la Clubul  „Colectiv”, au precizat şefii CNAS.

Care este procedeul tehnic pentru tratarea în străinătate

CNAS a explicat care este procedeul tehnic de decontare către spitalele din străinătate a sumelor necesare tratării şi recuperării pacienţilor cu arsuri. Pacienţii trebuie să fie asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România şi merg în străinătate dacă tratamentul de care au nevoie se află în pachetul de servicii medicale de bază din România, însă nu-i poate fi acordat în ţară.

Cheltuielile ocazionate de acordarea de servicii medicale asiguraţilor sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România, aflaţi pe teritoriul unui alt stat membru al UE/SEE/Confederaţia Elveţiană, sunt rambursate de către casele de asigurări de sănătate în calitate de instituţii competente (România ca stat membru debitor), instituţiilor de securitate

socială de la locul de şedere sau reşedinţă din statul membru creditor, prin intermediul instituţiilor de legătură (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – pentru România).

Documentul portabil S2 (fostul formular E112) reprezintă unul dintre documentele de deschidere de drepturi reglementat de regulamentele europene sus menţionate, serviciile medicale acordate în baza acestui document generând rambursări pe bază de facturi între casele de asigurări de sănătate şi instituţiile de asigurări sociale de sănătate din statele membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană, prin intermediul organismelor de legătură.

În cazul în care este necesară deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical planificat, asiguratul solicită aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă ca persoană asigurată.

Autorizarea presupune eliberarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a documentului portabil S2 ( fostul formular E112).

Autorizaţia se acordă în cazul în care sunt respectate cumulativ următoarele condiţii:

  • persoana solicitantă este asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
  • tratamentul respectiv se află în pachetul de servicii de bază reglementat de legislaţia naţională şi în situaţia în care persoanei asigurate respective nu i se poate acorda un astfel de tratament într-un termen justificat din punct de vedere medical, avându-se în vedere starea de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii”, au explicat într-un comunicat scris oficialii CNAS pentru news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te