“Condus de un procuror anticorupție din România, Parchetul European funcționează pe teritoriu neexplorat. Fără un cod penal propriu pe care să-l aplice, va trebui să navigheze printre diferitele legi și sisteme judiciare in țările membre pentru a finaliza dosare. De asemenea, agenția s-ar putea confrunta cu constrângeri bugetare și opoziție din partea celor care consideră că puterile sale sunt o încălcare a suveranității naționale a țărilor UE“, arată WSJ, în articolul intitulat “Europa are un nou polițist care să combată criminalitatea gulerelor albe“.
Lansat săptămâna trecută, Biroul Procurorului Public European (EPPO) va investiga și va trimite în instanță o serie delicte legate de fondurile și de taxele UE. Chiar și în vremuri normale, o astfel de misiune s-ar dovedi dificilă. Dar acum, mandatul acestui birou vizează cele 750 miliarde euro, echivalentul a $913 miliarde, pe care UE le-a oferit ca să ajute statele membre să-și revină după pandemie, explică publicația din SUA.
Citește și: Chefurile din pandemie l-au îmbogățit pe Isărescu: casa sa de vinuri a avut un profit record
Potrivit estimărilor europene, în 2019, aproximativ 460 milioane euro din bugetul de 159 miliarde al Uniunii Europene s-au pierdut din cauza fraudei. În același timp, diferența dintre veniturile provenite din TVA în 2018 și suma efectiv colectată a fost de 140 miliarde euro – o parte din sumă reprezentând pierderi cauzate de evaziunea fiscală.
Kovesi și Parchetul European, în Wall Street Journal
Agenția, găzduită în Luxemburg, va fi formată din procurori delegați din țările membre care vor efectua investigații la fața locului în țările în care își au reședința, mai arată WSJ.
Procurorii EPPO se vor coordona cu autoritățile naționale, dar vor fi conduși de oficiali din Luxemburg care vor lua deciziile de trimitere în instanță. Modelul pare să garanteze un anumit nivel de independență, dar exact cum va funcționa rămâne de văzut, apreciază publicația de peste ocean.
“Până acum, Kövesi s-a dovedit a fi adepta ocolirii capcanelor politice. Fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, ea a coordonat dosarele împotriva unor importanți politicieni, juriști și oameni de afaceri înainte ca partidul aflat atunci la guvernare în România (PSD – n. red.) să o acuze de depășirea atribuțiilor și să o demită.
Guvernul României s-a opus totodată și numirii sale la EPPO, în 2019, dar a fost contrazis de Parlamentul European și de alte state membre“, mai scrie Wall Street Journal.
Citește și: Primăria Iaşi, zguduită din nou de afaceri de corupţie. Ultimele detalii din afacerea „Cimitirul”