„Sunt foarte bucuroasă. Vă mulțumesc tututor celor care m-ați susținut”, a spus Kovesi, pentru G4Media.ro, la aflarea rezultatului.
Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a câștigat, marți seară, votul în Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, pentru desemnarea procurorului-șef al Parchetului european, cu 12 voturi. Contracandidații ei, Francois Bohnert (Franța) și Andreas Ritter au obținut 11 voturi, respectiv un vot.
Citește și: Financial Times: România, lobby pe lângă vecinii est-europeni să voteze împotriva lui Kovesi în PE
Laura Codruța Kovesi a fost audiată în Comsia p timp de 75 de minute în Parlamentul European. În timpul audierii, ea a răspuns numeroaselor întrebări legate de acuzațiile care i se aduc în România.
"Întotdeauna am fost independentă. Am respectat întotdeauna legea. Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, însă pentru că am fost independenţi întotdeauna am dus la bun sfârşit aceste cazuri", a spus Kovesi, la audieri.
Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional până la finalul anului 2020. El va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.
Citește și: După ce i-a făcut plângere penală lui Timmermans, Luju i-a găsit 3 case lui Kovesi în SUA
Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste
Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.
Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant
Citește și: VIDEO Monica Macovei verifică interacțiunile contracandidaților lui Kovesi cu mediul politic