Kim Jong-un le-a interzis nord-coreenilor să îmbrace haine de piele, ca să nu arate ca el

DE Daniel Toșa | 25.11.2021 - 14:47
Kim Jong-un le-a interzis nord-coreenilor să îmbrace haine de piele, ca să nu arate ca el/FOTO: Youtube

Coreea de Nord le-a interzis cetățenilor săi să poarte trenciuri din piele, după ce articolul de îmbrăcăminte a devenit preferatul conducătorului Kim Jong-un.

SHARE

Purtată pentru prima dată de Kim în 2019, haina a devenit foarte populară în rândul elitei nord-coreene. A fost încă o metodă prin care unii - cei care și-au putut permite financiar - își arătau loialitatea față de liderul suprem. Dar au apărut și imitațiile, iar poliția desfășoară razii pentru a-i depista și închide pe comercianții care le vând și pentru a confisca hainele de la oameni, pentru că purtarea lor i-ar submina autoritatea lui Kim, potrivit Radio Free Asia.

„Poliția spune că purtarea hainelor care o imită pe cea a liderului suprem este o „tendință impură de a contesta autoritatea celei mai înalte demnități””, a declarat o sursă locală pentru Radio Free Asia.

Citește și: Nuțu Cămătaru: Puteam prelua Steaua, dar nu am vrut. Pe Becali „l-am ținut cu bani și cu șmecherie”

„Au ordonat oamenilor să nu poarte trenciuri de piele, deoarece face parte din directiva partidului să decidă cine le poate purta”.

Imitațiile au început să apară pentru prima dată în septembrie, când comerțul dintre China și Coreea de Nord a fost redeschis. Asta le-a permis comercianților să înceapă să achiziționeze piele sintetică din care să facă trenciuri.

Radio Free Asia spune că a intrat în posesia unui document de import care dovedește acest lucru.

Citește și: Celine Dion suferă de distrofie musculară. Are 40 de kilograme, nu mai poate să meargă

Kim a apărut pentru prima dată într-o haină din piele în decembrie 2019, în perioada în care negocia cu Donald Trump un acord nuclear. Stilul vestimentar a fost remarcat de presa sud-coreeană, care a sugerat că liderul din Nord arată că dorește să se rupă de tradiție și să se promoveze într-o variantă modernă.

Până atunci, el s-a îmbrăcat doar în ținutele purtate de tatăl și bunicul său - fondatorul Coreei de Nord - cu jachete în stil Mao. Însă haina de piele a devenit un accesoriu preferat. Chiar și sora lui Kim, Kim Yo-Jong, a început să o poarte, dar și foarte mulți politicieni.

Dar se pare că haina din piele a devenit prea la modă pentru gusturile lui Kim Jong-un.

Nu ar fi prima decizie absurdă luată în Coreea de Nord. În 2014, la trei ani după ce Kim a devenit șeful statului, bărbații aveau voie să se tundă doar așa cum era tuns Kim, dar trei ani mai târziu acest lucru a fost interzis și niciun bărbat nu mai putea să aibă acceași freză ca și lider. Bărbații aveau voie să aleagă unul dintre 15 stiluri aprobate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te