Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat sâmbătă, la ceremonia de dezvelire a statuii baronului Samuel von Brukenthal în Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, cu ocazia aniversării a 300 de la naşterea acestuia, că amplasarea monumentului în acest loc este "un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura".
Citește și: 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001. Retragerea din Afganistan a accentuat trauma
„Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forţelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului şi a perspectivelor sale. În cel mai amplu spaţiu public al comunităţii, între locurile spiritualităţii şi instituţiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii şi europenităţii noastre: palatul, muzeul, colecţia şi biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura, forţe care dau posibilitatea participării responsabile a cetăţenilor la construirea propriului viitor. Simbolic, de acum înainte, în această piaţă se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a saşilor transilvăneni, cu ctitorul şcolii româneşti de peste Carpaţi, Gheorghe Lazăr", a evidenţiat şeful statului, în alocuţiunea susţinută în cadrul evenimentului, arată news.ro.
"Aceeaşi misiune o are şi viziunea România Educată, care sunt convins că va însemna reconectarea cu performanţa istorică în domeniul învăţământului, precum şi racordarea cu bunele practici internaţionale, pentru a răspunde provocărilor prezentului, dar şi a viitorului. Cultura, dorinţa de cunoaştere, preţuirea educaţiei sunt pilonii pe care s-au ridicat Sibiul şi multe alte comunităţi, începând cu Mărginimea, aici, în vecinătate, şi încheind cu marile centre universitare care generează prosperitate şi dezvoltare la Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova ori Bucureşti", a adăugat Iohannis.
Citește și: Valul patru ia amploare: peste 100 de cazuri noi într-un singur județ
El a mai arătat că "Samuel von Brukenthal a fost, într-adevăr, o mare personalitate a timpului şi locului în care a trăit" şi că astăzi "ne bucurăm de faptul că România este deseori reprezentată în Europa şi în lume prin comorile lăsate Sibiului" de acest guvernator al Transilvaniei.
"La rândul nostru, trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-şi fructifice marile atuuri şi oportunităţi. Fie ca moştenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspiraţie şi energie, pentru a face din educaţie şi din cultură piloni naţionali care să susţină o tot mai accelerată dezvoltare a României!", a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
Anul 2021 este dedicat la Sibiu personalităţii lui Brukenthal, iar instalarea acestui monument în inima oraşului, între palatul care găzduieşte muzeul lăsat de acesta moştenire şi sediul primăriei, se înscrie într-o serie de alte manifestări culturale de omagiere a celui care este considerat un adevărat patron cultural al oraşului.
Statuia este realizată din bronz, în stil baroc, având trei metri înălţime şi cântărind peste 4,5 tone, împreună cu soclul.
Amplasarea statuii lui Brukenthal este simetrică faţă de cea a cărturarului român Gheorghe Lazăr, aflată la intrarea în Piaţa Mare dinspre strada Avram Iancu.