Iohannis, mesaj pentru militarii români din Afganistan: Dragi militari, bine ați revenit acasă

DE Daniel Toșa | 21.07.2021 - 12:20
Iohannis, mesaj pentru militarii români din Afganistan: Dragi militari, bine ați revenit acasă/FOTO: Facebook/Klausiohannis

Președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs în timpul ceremoniei de retragere a Armatei Române din Afganistan, organizată la Arcul de Triumf din Capitală.

SHARE

Cu tenacitate și hotărâre, militarii noștri s-au adaptat războiului asimetric și unor proceduri în permanentă schimbare. Este o performanță care merită din plin respectul nostru. Totodată, a fost un efort uriaș și în țară pentru a forma și pregăti contingentele, pentru a proiecta forța la mii de kilometri, pentru a susține logistic și financiar mai mult de 19 ani de participare în teatrul din Afganistan.

Dincolo de cifre și statistici, succesul acestei misiuni se datorează, în mare parte, și susținerii din partea familiilor militarilor, rămase acasă. Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare știre despre evoluțiile din zonele de conflict sau care își trăiau în țară bucuriile și dramele, fără ca militarii noștri să poată lua parte la ele. Cu toții au fost parte a efortului din Afganistan.

Nu este ușor să stai cu urechea la radio, cu ochii la televizor, să tresari la fiecare semnal al telefonului sau de fiecare dată când o mașină militară oprește în apropierea casei tale. Tuturor acestor familii, părinților, soțiilor și soților, fiicelor și fiilor, doresc să le mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijin.

Citește și: Elev de 8,59 la clasă, notă 2 la examenul de Evaluare. Diferențe și de 5 puncte în toate județele

„Cel mai greu preț plătit este cel de sânge și lacrimi”

Cel mai greu preț plătit de Armata României este prețul de sânge și lacrimi pentru această misiune. 27 de militari și-au pierdut viața în Afganistan, iar alți 227 au fost răniți, unii cu urmări grave care-i marchează pentru totdeauna. Sunt cu toții în inima noastră și le rămânem pentru totdeauna recunoscători pentru sacrificiul lor.

(...) Mulțumesc tuturor statelor alături de care ne-am desfășurat misiunile în Afganistan pentru sprijinul acordat, în special, Statelor Unite ale Americii. Mulțumesc, în încheiere, Armatei noastre, Jandarmeriei și Poliției Române pentru modul exemplar în care și-au făcut datoria. În semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute de către militarii români la îndeplinirea misiunilor specifice în teatrul de operații din Afganistan și pentru contribuția adusă la promovarea imaginii României, am decorat astăzi un număr de 18 drapele de luptă.

Citește și: Absolvent de gimnaziu cu medie 9,8 a luat 4,2 la Evaluarea Națională. Premianțîi au pierdut 5 puncte

„Dragi militari, bine ați revenit acasă! Ați scris istorie. Sunteți eroii generației noastre și suntem mândri de voi. Ne-ați arătat că dragostea de țară, spiriul de sacrificiu, curajul, abnegația și patriotismul rămân repere fundamentale ale națiunii noastre. Sunt sentimente înalte care i-au călăuzit pe înaintașii noștri, sunt moștenirea pe care am primit-o și pe care, prin exemplul dumneavoastră, o transmitem mai departe generațiior viitoare. Nu ne vom uita niciodată eroii”, a spus președintele la ceremonie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.