Iohannis la INDAGRA: Noul ministru al Agriculturii să acţioneze cu pricepere şi responsabilitate

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 30.10.2019 - 12:05
Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la deschiderea Târgului Internaţional INDAGRA că, în agricultură, implicarea şi bunăstarea oamenilor contează decisiv”, dar fără măsuri strategice urgente, nu se va putea echilibra balanţa comercială a produselor agroalimentare.

SHARE

”În agricultură, implicarea şi bunăstarea oamenilor contează decisiv. Producători şi fermieri, reprezentanţi ai industriei alimentare, comercianţi şi finanţatori, cu toţii contribuiţi la dezvoltarea agriculturii României şi merită. Eforturile dumneavoastră sunt lăudabile, date fiind dificultăţile cu care vă confruntaţi. Eu cred că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras până acum doar puţin peste jumătate. Recoltele bune din ultimii ani şi plăţile directe susţin agricultura, dar încă nu contribuie suficient la reducerea sărăciei şi a depopulării zonelor rurale. Trebuie să schimbăm România în bine pornind de la nevoile oamenilor şi de la dorinţa lor de a avea o viaţă mai bună”, a transmis Klaus Iohannis.

Acesta afirmă că ”roadele agriculturii necesită timp şi condiţii bune de producţie, dar şi de valorificare”.

”Fără măsuri strategice urgente, nu vom putea echilibra balanţa comercială a produselor agroalimentare, care înregistrează deja un deficit de, atenţie, 1 miliard de euro. Ştim cu toţii că exportul masiv de produse primare subvenţionate nu înseamnă încă agricultură modernă, chiar dacă fermierii investesc muncă, energie şi încredere că eforturile lor sunt răsplătite corect”, a mai spus Iohannis.

Acesta a vorbit despre necesitatea de a avea o agricultură performantă, dar este nevoie de ”activarea responsabilă a tandemului public-privat: implicare, profesionalism, investiţii sustenabile şi debirocratizare, competenţă, dar şi sprijin real din partea instituţiilor publice”.

”Autorităţile statului trebuie să fie conştiente de responsabilităţile care le revin şi cât mai capabile să le şi îndeplinească. Nu au fost deloc aşa, din păcate, în combaterea epidemiei de pestă porcină, cu măsuri adoptate, aş zice, în bătaie de joc faţă de munca oamenilor şi faţă de aşteptările consumatorilor. Este multă treabă de făcut pentru relansarea sectorului zootehnic, care acum, evident, se confruntă cu mari probleme şi pentru care trebuie să renască speranţa”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a apreciat că noua echipă de la Ministerul Agriculturii trebuie ”să aibă nu doar uşile, ci şi minţile şi inimile deschise pentru problemele” sectorului.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la deschiderea Târgului Internaţional INDAGRA şi le-a transmis participanţior că ”este un lucru extrem de important să dăm un semnal clar şi pozitiv agriculturii româneşti”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te