Inventatorul prăjiturii Tiramisu a murit la 81 de ani. Povestea din spatele faimosului desert

DE Florentina Enache | Actualizat: 30.07.2024 - 12:25
Inventatorul prăjiturii tiramisu a murit la 81 de ani. Cum a creat faimosul desert? - Roberto Linguanotto - Foto: oglobo.globo.com
Roberto Linguanotto (dreapta), în anii '80, la restaurantul Le Beccherie.

Roberto Linguanotto, considerat inventatorul prăjiturii Tiramisu, a murit la 81 de ani. Cum a creat faimosul desert?

SHARE

Un patiser considerat inventatorul prăjiturii tiramisu, unul dintre cele mai cunoscute deserturi din lume, a murit la vârsta de 81 de ani.

Roberto „Loli” Linguanotto a decedat duminică, după o luptă lungă cu boala. Patiserul lucra la renumitul restaurant Le Beccherie din Treviso, Italia, când se presupune că l-a inventat.

Citește și: Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei

Se spune că Linguanotto a scăpat din greșeală mascarpone într-un bol cu zahăr și ouă. Ulterior, el și Alba di Pillo-Campeol, soția proprietarului restaurantului Le Beccherie, au adăugat la rețetă pișcoturi înmuiate în espresso.

Roberto Linguanotto (dreapta), în anii '80, la restaurantul Le Beccherie. - Foto: Dailymail.co.uk

Roberto a inventat desertul în 1969, iar prăjitura a fost adăugată în meniul restaurantului Le Beccherie în 1972. 

Jurnalistul Gigi Padovani, care a devenit prietenul apropiat al lui Linguanotto, este coautor al cărții „Tiramis” împreună cu soția sa, Clara. El își amintește: „În scurt timp, acel desert a devenit un produs de bază la Le Beccherie. Era servit pe o tavă rotundă cu pișcoturi înmuiate în cafea și două straturi de frișcă și mascarpone. Câțiva ani mai târziu, în 1983, rețeta de tiramisu a fost publicată pentru prima dată într-o revistă gastronomică din Treviso. Le Beccherie a dus-o apoi la Veneția și mai târziu a răspândit-o în întreaga lume. Începând cu anii '90, desertul a devenit celebru peste tot”.

Linguanotto a fost cunoscut printre colegii de breaslă, în ciuda faptului că era timid și rezervat. A petrecut mulți ani lucrând în străinătate înainte de a se întoarce în Veneto, regiunea sa natală. Președintele regiunii, Luca Zaia, a declarat: „Mă alătur celor care deplâng moartea lui Roberto Linguanotto, care a avut un impact semnificativ în lumea patiseriei. Astăzi, tiramisu este o excelență culinară recunoscută la nivel mondial. O mare parte din succesul său se datorează priceperii sale de patiser și dedicării sale de a face delicatesa noastră venețiană unică și inimitabilă. El a adus prăjitura tiramisu în fruntea deserturilor naționale și internaționale”, conform unui articol al Daily Mirror.

Citește și: Regula celor 3 de 8, garanția unei vieți lungi și a unei sănătăți de fier, conform dr. Ovidiu Bojor

Conform publicației Taste Atlas, regiunile italiene Veneto și Friuli-Venezia Giulia sunt încă în dispută cu privire la cine a fost primul care a preparat prăjitura, unele documente sugerând că o versiune timpurie a mâncării a fost făcută pentru prima dată în 1800, cu scopul de a fi servită ca afrodiziac într-un bordel din Treviso.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te