Inteligența artificială îi ajută pe vatmani să prevină accidentele. Tramvaie dotate cu sisteme unice

DE Alexandra Lupascu | 07.08.2023 - 09:00
Inteligența artificială îi ajută pe vatmani să prevină accidentele. Tramvaie dotate cu sisteme unice Foto:facebook/CTP Iași

Tramvaie dotate cu sisteme de inteligență artificială. Aplicația le oferă asistență anti-coliziune. Banii obţinuţi prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă însumează 18,5 milioane de lei, iar achiziţia este împărţită în patru loturi a câte 40.

SHARE

Primăria Iaşi vrea să cumpere 150 de sisteme de avertizare şi asistenţă anti-coliziune pentru conducătorii de tramvaie.

Banii obţinuţi prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă însumează 18,5 milioane de lei, iar achiziţia este împărţită în patru loturi a câte 40, respectiv 30 de asemenea sisteme.

Anunţul de licitaţie precizează că fiecare ofertant trebuie să liciteze pe toate loturile.

„Prin intermediul proiectului se vizează creşterea siguranţei în traficul asociat transportului public, atât pentru pasageri, cât şi pentru categoriile vulnerabile – biciclişti şi pietoni.

Se doreşte implementarea unui sistem avansat de asistenţă a vatmanilor care să se integreze pe mijloacele de transport public din Iaşi (tramvaie).

Citește și: ONU: India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume la jumătatea anului 2023

Scopul sistemului de avertizare şi asistenţă anti-coliziune pentru vehiculele mari va fi de a avertiza vatmanii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reuşind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor”, precizează Caietul de sarcini care însoţeşte procedura.

Măsura e una binevenită în condiţiile în care numai săptămâna trecută au avut loc două accidente care au implicat tramvaie şi autoturisme, ambele din vina conducătorilor auto care nu s-au asigurat pentru virajul la stânga peste linia de tramvai.

Vor preveni accidentele

Practic, pe tramvaiele care circulă în Iaşi „vor fi instalate elemente de detecţie externe (camere de luat vederi/ alt hardware echivalent inteligent), controlate de o Inteligenţă Artificială, ce scanează în timp real participanţii la trafic, pornind de la autovehicule şi terminând cu motociclişti, biciclişti şi pietoni.

În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale şi sonore, pentru a ajuta vatmanul să evite accidentul.

Toate dispozitivele sistemului sunt montate în aşa fel încât vizibilitatea vatmanului nu este deloc obturată, iar alertele sonore şi vizuale sunt afişate pe display-ul aparatului”, se arată în documentul menţionat, care adaugă că, în timp, alertele vor conduce la „o schimbare în bine a comportamentului vatmanilor, în special prin evitarea accelerărilor şi a frânărilor bruşte”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te