Institutul Naţional francez de Sănătate publică o imagine a unei celule infectate cu SARS Cov-2

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.04.2020 - 17:45

Institutul Naţional francez de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) a publicat o fotografie făcută cu un microscop electronic al unei mulţimi de virusuri SARS Cov-2 în plină acţiune într-o celulă respiratorie umană, scrie News.ro.

SHARE

Virusurile au forma unor cercuri mici şi roşii, cu un contur perfect conturat. Ele se formează în compartimente celulare, un fel de pungi galbene.

„În mod normal, aceste vezicule permit exprimarea proteinelor celulare şi transportul lor în interiorul sau în afara celulei”, explică directorul de Cercetare de la Inserm Manuel Rosa-Calatrava, codirector al Laboratorului VirPath de la Centrul Internaţional de Cercetare în boli infecţioase din Lyon, conform News.ro.

„Numai că aici virusul a deturnat aceste compartimente celulare pentru a se replica. Ele au devenit fabrici de virus”, precizează el.

Odată pline de virus, veziculele migrează către suprafaţa celulei. 

„Particulele virale sunt excretate, apoi, şi se duc să infecteze alte celule respiratorii”, spune cercetătorul, care a particopat la realizarea imaginii.

Interesant este faptul că celula a fost cultivată în laborator de către cerecetători de la Inserm, CNRS şi Universitatea Claude-Bernard Lyon 1. 

„Este vorba despre un model foarte fiziologic şi unic în lume care reproduce în mod foarte fin organizarea ţesuturilor funcţionale ale celulelor epiteliale ale plămânilor noştri”, precizează Manuel Rosa-Calatrava.

Cu ajutorul acestui model, cercetătorii pot să testeze în laborator un mare număr de molecule antivirale. Pandemia noului coronavirus s-a soldat cu 200.736 de morţi în lume de la apariţia sa, la sfârşitul anului trecut în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale.

Peste 2,86 de milioane de contaminări au fost diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii. Statele Unite sunt cea mai afectată ţară din lume - cu 53.511 de morţi şi aproape 940.000 de contaminări confirmate.

Ele sunt urmate de Italia, cu 26.384 de decese, Spania (22.902), Franţa (22.614) şi Regatul Unit (20.319) - care nu înregistrează morţii din azilurile de bătrâni, în care au murit câteva mii de oameni potrivit unor reprezentanţi ai sectorului.

Din punctul de vedere al proporţiei - cu excepţia unor state mici -, Belgia înregistrează cea mai mare mortalitate (597 de morţi la un milion de locuitori), urmată de Spania (490), Italia (436), Franţa (346) şi Regatul Unit (299). STateleUnite (160) sunt mult în urmă.

 

On en parle plus qu'on ne le voit. Ci-dessous, une cellule respiratoire infectée par le SARS-CoV-2. En rouge & jaune, des vésicules caractéristiques du cycle de vie d'un #virus contiennent le matériel viral nécessaire à sa réplication & à l'infection d'1 nouvelle cellule #COVID19 pic.twitter.com/z9K363rgAG

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te