O escrocherie se extinde cu repeziciune în perioada Paștelui și exploatează dorința oamenilor de a ajuta. Infractorii reușesc să-i stoarcă de bani chiar și pe cei care sunt greu de păcălit.
Practic vezi banii în cont, apoi dispar. Escrocheria este întâlnită în toată Europa. Se numește ”Înșelătoria călătorilor blocați” și se desfășoară în locuri aglomerate.
Vă spunem imediat despre ce este vorba.
Înșelăciunea care ia amploare în perioada Paștelui. Cum reușesc escrocii să te stoarcă de bani?
Totul se întâmplă în spații publice: pe stradă, în gări, în centrele orașelor sau în parcările supermarketurilor. Escrocii vin cu o poveste lacrimogenă cum că și-au pierdut actele, cardul bancar, etc. Și cer bani să se întoarcă acasă.
Până aici pare trasă la indigo cu cele din prajma Crăciunului. Newsweek a scris despre acestea.
Citește și: Înșelăciunea care ia amploare în perioada Crăciunului. Ce fac escrocii pentru a-ți fura datele?
Acum, așa-zișii turiști aflați în nevoie profită de disponibilitatea trecătorilor de a ajuta. Ei cer bani, însă promit să ramburseze imediat banii împrumutați prin transfer bancar.
Pentru a face acest lucru, ei folosesc o presupusă aplicație bancară pe smartphone-ul lor. În timp ce victima urmărește, un transfer instantaneu este falsificat. Dar tranzacția fie nu este executată niciodată, fie este anulată imediat, scrie ruhr24.de.
Citește și: Noua înșelăciune care îi lasă pe români fără bani. Escrocii au schimbat ”poveștile”. Ce vor acum?
Rezultatul: victima rămâne cu pierderea financiară, în timp ce escrocii au dispărut de mult. Un alt avertisment se referă la clienții cărților de credit – există riscul unor pierderi financiare mari.
Citește și: Noua metodă de înșelăciune care se extinde în România. Te abordează în magazin. Nu-i poți refuza
„Manipularea emoțională a victimelor este deosebit de perfidă”, avertizează Centrul de Consiliere pentru Consumatori din Renania-Palatinat, care, împreună cu Oficiul de Poliție Criminală de Stat, avertizează împotriva înșelătoriei.
Escrocii exploatează în mod deliberat compasiunea și dorința de a-și ajuta victimele spunând povești dramatice și creând presiune.
Înșelăciunea care ia amploare în perioada Paștelui. Cum reușesc escrocii să te stoarcă de bani? - Foto: freepik (rol ilustrativ)
Avertisment despre frauda cu numerar: cum se pot proteja cetățenii
Poliția oferă recomandări clare cu privire la modul în care cetățenii se pot proteja de această înșelătorie:
Rămâneți întotdeauna sceptici când străinii cer bani
Întrebați critic situația de urgență descrisă
Nu te lăsa supus unei presiuni emoționale
Verificați întotdeauna transferurile înainte de a da numerar
Dacă aveți dubii, informați poliția
Avertisment despre frauda cu numerar pe stradă. Escrocheria se extinde în toată Europa
Deși până acum cazuri au fost raportate în principal din Germania experții presupun că fraudatorii sunt activi în regiune și în Europa. Prin urmare, cetățenii ar trebui să fie deosebit de vigilenți.
Oricine este victima unei astfel de escrocherii sau este martor la o tentativă de fraudă trebuie să contacteze imediat cea mai apropiată secție de poliție sau să sune la numărul de urgență 110.