Înoirea flotei Poliției Române cu 600 de mașini BMW, investigată de Parchetul European și DNA

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 18.03.2023 - 09:56
Înoirea flotei Poliției Române cu 600 de mașini BMW, investigată de Parchetul European și DNA. - Foto: Profimedia Images

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi, și DNA cercetează contractul de achiziţie încheiat de Poliţia Română pentru înoirea flotei sale cu 600 de BMW-uri Seria 3, cu tracțiune integrală și 184 de cai putere. Contractul este de 98.006.046 de lei.

SHARE

Poliţia Română a transmis că „a pus la dispoziţia Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziţie”. De asemenea, a precizat că nu au fost încă recepţionate maşinile.

Răspunsul Poliţiei Române vine după ce, Europa Liberă a solicitat informaţii despre derularea acestui contract şi dacă instituţii de cercetare şi control, precum Direcţia Naţională Anticorupţie, Curtea de Conturi, Ministerul Transporturilor sau Comisia Europeană au cerut detalii despre contractul pentru livrarea celor 600 de autospeciale BMW.

Şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) verifică achiziţia Ministerului de Interne, procedură de cumpărare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă aşuată.

Citește și: De ce ia Poliția Română motociclete BMW. Țările care au optat pentru producătorul german

Surse judiciare au precizat, pentru Europa Liberă, că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat. Aceleaşi surse au mai spus că şi acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nicio persoană suspectă.

Europarlamentarul Renew Europe Alin Mituţă a anunţat, în septembrie 2022, că a sesizat Parchetul European cu privire la achiziţia BMW-urilor de către Poliţia Română.

Citește și: FOTO Dacă Poliția Română ia BMW-uri Seria 3 „8+1”, Poliția din Madrid vrea BMW X5 cu plug de zăpadă

În octombrie 2022, ministrul de Interne Lucian Bode a prezentat concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini BMW pentru Poliţie.

”Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a constatat următoarele: necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă. Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului naţional de reducere a numărul de victime ale accidentelor rutiere.

Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii.

Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă - IGPR - cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale.

Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finalizat licitaţia, a fost dat de ANAP, autoritatea care supraghează toată achiziţiile din România”, a declarat Bode într-o conferinţă de presă.

Poliția Rutieră cumpără 600 de BMW-uri cu 33 mii euro bucata

Poliția Rutieră își înoiește flota de autospeciale, alcătuită în prezent din VW-uri Polo, Dacii Logan și Dacii Duster, cu 600 de BMW-uri Seria 3, cu tracțiune integrală și 184 de cai putere. Contractul este de 98.006.046 de lei, adică 19,6 milioane euro sau 33.200 euro/bucată.

Pe 16 august, IGPR a încheiat contractul cadru, iar pe 12 septembrie a fost semnat primul contract subsecvent pentru 100 de BMW-uri Seria 3 320i xDrive pentru 16.334.341 de lei (aprox. 3.267.000 euro), adică 163.343,41 de lei per bucată (aprox. 33.200 euro). Noile BMW-uri de poliție își vor face apariția pe străzile din România în următoarele 270 de zile, adică cel târziu în aprilie 2023.

Specificațiile mașinilor performante de poliție solicitate de IGPR

- categoria M1;
- combustibil benzină;
- cilindree minimum 1.900 cm3;
- motor cu minimum 4 cilindrii, minimum 130 kW putere (177 CP), minimum 290 Nm cuplu;
- transmisie 4×4 permanent, cutie automată cu minimum 8+1 trepte;
- set roti cu pneuri de vară și unul cu pneuri de iarnă;
- roată de rezervă + cric + cheie roti;
- volan reglabil pe două direcții, cu comenzi montate pe el incluse;
- ABS, ESP, ASR;
- minimum 4 airbag-uri;
- proiectoare ceață;
- viteza maximă – minimum 210 km/h;
- accelerație de la 0 la 100 km/h în maximum 8 secunde;
- 5 locuri;
- culoare alb + inscripționare specifică;
- sistem de climatizare cu minimum 1 zona;
- oglinzi retrovizoare cu degivrare și reglare electrică;
- scaun șofer reglabil pe 3 direcții;
- geamuri electrice;
- covorașe față/spate cauciuc;
- priză suplimentară portbagaj de minimum 10A;
- rampă optico-acustică;
- acumulator suplimentar identic cu cel de bază.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te