DOCUMENT Inițiativa legislativă pentru parteneriatul civil a fost depusă la Parlament

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 31.10.2018 - 18:58
Parteneriatul civil e o temă controversată în România. Foto Getty Images

Inițiativa legislativă privin parteneriatul civil a fost depusă miercuri la Parlament, fiind semnată de 42 de aleși de la PSD, PNL, USR și UDMR. Potrivit proiectului, inclusiv partenerii de același sex își vor putea oficializa relația, fără ca aceștia să poată adopta copii.

SHARE

Principalele prevederi ale inițiativei includ faptul că parteneriatul civil reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex „în scopul organizării și protejării vieții lor comune ca viață de familie”. Totuși, persoanele de același sex nu vor putea adopta copii.
„Pentru a putea încheia o uniune consensuală, partenerii trebuie să aibă cel putin 18 ani împliniți, cel puţin unul dintre parteneri să fie cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an. O altă condiție este ca niciunul dintre parteneri să nu fie căsătorit sau angajat într-o  altă uniune consensuală”, mai reiese din document.

De asemenea, parteneriatul civil se încheie valabil în baza consimțământului personal și liber exprimat al viitorilor parteneri, printr-o declarație încheiată în formă autentică, sub sancțiunea nulității absolute, în fața unui notar public. Declarația de parteneriat civil nu poate fi dată prin mandatar.

Parteneriatul civil este considerat încheiat din momentul eliberării Certificatului de parteneriat civil de către Starea civilă.
Propunere legislativă pentru parteneriat civil

Organizațiile pentru drepturile persoanelor LGBT au salutat depunerea proiectului. Asociația Accept a amintit că propunerea transpartinică privind parteneriatul civil vine după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a recunoscut dreptul la viața de familie pentru persoanele de a același sex, prin cazul românului Adrian Coman, căsătorit cu americanul Clai Hamilton. Asociația MozaiQ a cerut aleșilor ca proiectul să fie dezbătut și votat în regim de urgență. 

„Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”, se arată în motivarea Curții Constituționale, de la sfârșitul lunii septembrie.     

Citește și: De ce a eșuat referendumul


Amintim că inițiativa privind parteneriatul civil s-a bazat pe un proiect al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), realizat cu sprijinul asociației Accept și asumat și de organizațiile neguvernamentale din Coaliția Anti-discriminare și MozaiQ. 

Citește și: Ce conține primul proiect de parteneriat civil susținut de toate partidele parlamentare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te