Ingredientul secret din bucătărie care te scapă definitiv de calcar. Uită de soluțiile inutile

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.01.2024 - 18:40
Ingredientul secret din bucătărie care te scapă definitiv de calcar. Uită de soluțiile inutile - Foto: Observator / imagine cu caracter ilustrativ

Ingredientul secret din bucătărie care te scapă definitiv de calcar. Uită de soluțiile inutile. Iată ce să folosești pentru a-ți curăța robinetul de la baie sau bucătărie.

SHARE

Ingredientul secret din bucătărie care te scapă definitiv de calcar. Uită de soluțiile inutile. Iată ce să folosești pentru a-ți curăța robinetul de la baie sau bucătărie. 

Ingredientul secret care te scapă de calcar

Zone precum robinetele din baie sau cabina de duș nu arată niciodată așa cum am dori, oricâte soluții scumpe am folosi.

Din păcate, petele de apă și depunerile de calcar pot împiedica acest lucru și fac ca robinetele să pară tot mai murdare.

Citește și: Câteva prosoape și covoare te ajută să economisești 10% din factura la căldură. Unde le pui în casă?

Dar nu nu trebuie să disperăm și nici să recurgem la utilizarea unor produse costisitoare, pline de chimicale, pentru a elimina murdăria. Cel mai bun mod de a elimina calcarul de pe obiectele din baie este folosirea banalului oțet, potrivit Womansworld.

Cea mai la îndemână metodă de îndepărtare a calcarului de pe ustensilele de bucătărie, electrocasnice (inclusiv maşini de spălat), robineţi, capete de dus, etc. se află chiar în bucătăria ta. Este vorba de oţet alimentar

Calcarul (carbonatul de calciu) se regăseşte aproape în fiecare bucătărie sau baie şi se formează, la cald, prin evaporarea rapidă a apei. Acidul este duşmanul său, iar cel mai la îndemână este acidul acetic. Calcarul poate fi îndepărtat eficient cu soluţii pe bază de oţet şi apă fierbinte.

Folosiţi intodeauna oţet alb, provenit din vin sau alcool (oţetul din vin roşu poate pata) cu concentraţie de 9%. 

Oțetul curăță calcarul și din filtrul de cafea

Printre cele mai expuse la depunerile de calcar sunt filtrele sau expresoarele de cafea. Pentru îndepărtarea calcarului de pe instalaţia acestora este ideal să faceți o soluţie formată din 50% apă şi 50% oţet. Turnaţi în rezervorul filtrului de cafea sau expresorului.

Lăsaţi soluţia să treacă prin aparat utilizându-l normal. Ideal este să lăsaţi peste noapte lichidul în instalaţie şi să repetaţi operaţiunea a doua zi. Aruncaţi soluţia folosită, clătiţi bine şi repetaţi operaţiunea cu apă curată pentru a limpezi instalaţia. Aruncaţi prima cafea.

 Ustensilele de bucătărie se curăţa uşor de calcar dacă le fierbeţi într-un amestec de apă cu oţet (jumate/jumate). Lăsaţi-le să se răcească în apă peste noapte. Clătiţi-le bine.

 Pentru îndepărtarea calcarului deja format umpleţi cuva maşinii de spălat cu 5 litri de oţet. Adăugaţi un prospop de bucătărie (ca să facă şi maşina ceva).

Folosiţi un ciclu lung de spălare. Cel mai bun sfat pentru întreţinerea maşinii de spălat este să folosiţi la fiecare spălare 50-100 ml de oţet alb, turnat în rezervorul pentru balsam al maşinii de spălat. Nu mai folosiţi balsam, pentru că nu e nevoie!

Oţetul o să protejeze atât maşina de spălat împotriva calcarului cât şi ţesăturile dumneavoastră. În plus, o să dea o prospeţime aparte rufelor, fără să aibă miros de oţet (în ciclul de spălare rufele se clătesc după procesul de adăugare a balsamului).

 Oţetul îndepărtează calcarul şi de pe vasul de toaletă pătat. Opriţi rezervorul de la robinet, goliţi rezervorul şi îndepărtaţi restul de apă.

Citește și: Ce obiect care costă numai 1 leu te ajută să usuci hainele mai rapid și să consumi puțină energie?

Înfundaţi cu o cârpă scurgerea (nu prea adânc) pentru a permite creşterea volumului de oţet din vas, umpleţi cu oţet dincolo de urma lăsată de calcar, lăsaţi să acţioneze peste noapte. 

Îndepărtaţi (cu ajutorul unei mănuşi) cârpa cu care aţi înfundat scurgerea şi frecaţi bine urmă de calcar. Redeschideţi apa care umple rezervorul. Clătiţi de câteva ori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te