În Teleorman, un magistrat are pensie de 31.409 lei/ lună, de 20 de ori peste pensia medie din județ

DE Mircea Marian | Actualizat: 10.03.2021 - 12:11
În Teleorman, un magistrat are pensie de 31.409 lei Foto: Facebook Raluca Turcan

În Teleorman, un magistrat are pensie de 31.409 lei/ lună, arată datele statistice pe martie, publicate de casa județeană de pensii.

SHARE

În județ, la această casă de pensii sunt în plată 110 pensii speciale - magistrați, grefieri și foști angajați ai Curții de Conturi - plus o pensie de parlamentar, dar acestea au fost desființate. 

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat pe 17 februarie pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Potrivit proiectului adoptat, nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată. Președintele Iohannis a promulgat legea, care n-a fost atacată la CCR.

În Teleorman, un magistrat are pensie de 31.409 lei

Pensia medie a celor 71 de magistrați pensionați în acest județ este de 19.944 de lei. Cea mai mare este de 31.409 lei, cea mai mică de 4105 lei. 

În schimb, există pensii de stat pentru limită de vârstă de un leu. Pensia medie pentru limita de vârstă este de 1.546 de lei. Pensia medie a agricultorilor: 695 de lei. 

“După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrânețe calculată în baza contribuției este de 591 lei, la care statul adaugă diferența de până la 800 lei cât este pensia socială. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Județeană de Pensii Suceava. Evident, un dosar cu șină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână și foi îngălbenite. Sunt alte 10 000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate și introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava.

La nivel național, pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei și sunt aproape 250 000 de astfel de pensionari. Pe de altă parte, pe legi speciale, cea mai mică pensie medie este de 4 930 lei, iar cea mai mare pensie medie este de 19 800 lei. Cifre care, puse unele lângă altele, ne fac să apăsăm și mai mult pe accelerație când e vorba de reforma sistemului public de pensii“, scria, în februarie, pe Facebook, ministrul Muncii, Raluca Turcan. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.