În București se construiește după planurile urbanistice de acum 20 de ani

DE Adelina Sahlean | 04.03.2020 - 12:05

Bucureștiul trebuia să aibă un nou Plan Urbanistic General în 2016, potrivit contractului semnat între Primăria Capitalei și Universitatea de Arhitectură și Urbanism în 2013. Au trecut 4 ani de atunci, iar documentul este departe de a fi gata.

SHARE

Jurnaliștii HotNews.ro a întrebat la Primăria Capitalei care sunt cauzele întârzierii, dar răspunsul a fost ocolit elegant. Proiectanții spun însă că municipalitatea nu a putut furniza toate datele necesare documentației, s-au schimbat 4 primari de la semnarea contractului, iar atunci când au livrat părți din documentație municipalitatea nu au avut personalul necesar pentru a le recepționa.

Noul Plan Urbanistic General (PUG) propune o Eurogară la Chitila, iar Gara de Nord va rămâne un satelit, dezvoltarea centurii feroviare și a transportului public, un sistem de benzi unice pentru transportul public și regulament mai strict pentru zonele protejate. O altă noutate este că se stabilește zona de protecție a monumentelor istorice. În ceea ce privește spațiile verzi, terenurile proprietate privată nu mai pot fi încadrate astfel. Pericolul este că multe spații verzi dintre blocuri și parcuri au fost retrocedate, iar pe acestea se va putea construi. Referitor la obligația ca 30% din teren să fie amenajat ca spațiu verde, atunci când se construiește un nou imobil va fi păstrată doar parțial. Proprietarii vor avea însă obligația să facă acoperișuri verzi.

Pentru elaborarea noului PUG, municipalitatea trebuie să plătească circa 35 milioane lei fără TVA. Până acum a plătit proiectanților 11 milioane lei.

Trebuie menționat că PUG-ul este documentul care stabilește ce se poate construi pe fiecare teren din oraș și protejează zonele istorice și spațiile verzi. În lipsa noului PUG, în București se construiește după documentația aprobată în anul 2000, care a expirat în 2010, și care de atunci a tot fost prelungită. Invocând că PUG-ul din 2000 nu mai este de actualitate, dezvoltatorii imobiliari au venit cu mii de PUZ-uri, printre care clădiri foarte înalte în zonele protejate, blocuri între case, betonarea spațiilor verzi. Și majoritatea acestor proiecte au fost aprobate, iar orașul s-a dezvoltat în mod aproape exclusiv pornind de la interesul privat al unui grup restrâns de oameni, care au obținut derogări remarcabile, în dauna interesului comun.

Mai mult, primăriile de sector au inițiat Planuri Urbanistice Coordonatoare, care reglementează fiecare Sector în parte și în care fiecare primărie și-a făcut propriile reguli. PUZ-ul Sectoarelor 3 și 6 au fost deja aprobate. La Sectoarele 1, 2 și 5 documentațiile sunt în curs de aprobare.

Interesant este că primăriile de sector plătesc sume importante pentru elaborarea PUZ-urilor coordonatoare, dar noul PUG poate schimba total soluțiile, dacă acestea nu se potrivesc cu strategia generală. Dacă acest lucru se va întâmpla, e vorba de bani aruncați.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că proiectanții elaborează studiile de fundamentare aferente noului Plan Urbanistic General, faza premergătoare elaborării soluțiilor.

”În prezent proiectul "Revizuire Plan Urbanistic General al Municipiului București" se află în etapa de realizare a studiilor de fundamentare. Subliniem faptul că, în vederea revizuirii Planului Urbanistic General, Primăria Municipiului București derulează, împreună cu consorțiul condus de Universitatea de Arhitectură și Urbanism, contractul nr. 469/2013, act adițional 1/2014, care se derulează conform procedurii administrative. Menționăm faptul că în octombrie 2019 s-a predat și s-a recepționat studiul istoric al întregului municipiu București-parte componenta a PUG- fiind pentru prima dată când la nivelul întregului municipiu se identifică toate monumentele istorice, cu parcelele aferente lor, precum și zonele lor de protecție”, potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei.

Tiberiu Florescu, șeful de proiect al noului PUG, a declarat că studiile de fundamentare au fost realizate în proporție de peste 80% și că în circa 3 luni ar putea fi gata, dar depinde de aprobarea PUZ-urilor de Sector. Acesta spune că reglementările din PUZ-urile de Sector, dacă acestea vor fi aprobate, vor fi preluate în noul Plan Urbanistic General doar dacă sunt corecte.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te