Gigantul de mobilă IKEA a fost de acord să plătească 6 milioane de euro pentru un fond guvernamental care despăgubește victimele muncii forțate din timpul dictaturii comuniste din Germania, în cadrul unei acțiuni care, speră militanții, va determina și alte companii să o urmeze, scrie CNN.
Deținuții politici și cei condamnați penal din Republica Democrata Germană au fost obligați să construiască mobilă pentru IKEA.
Informațiile au ieșit la iveală în presa suedeză și germană în urmă cu mai bine de un deceniu, determinând compania să deschidă o anchetă independentă.
Citește și: IKEA retrage un produs de la vânzare. Clienții sunt sfătuiți să nu-l mai folosească. Ce probleme are
Ancheta desfășurată de auditorii Ernst & Young a constatat că prizonierii produceau mobilă pentru IKEA, încă din anii 1970 și 1980. Reprezentanții IKEA de la acea vreme erau probabil conștienți de faptul că deținuții politici erau folosiți pentru a suplimenta forța de muncă, a constatat raportul.
Zeci de mii de prizonieri din Republica Democrată Germană au fost forțați să muncească în fabrici, făcând din această țară o locație cheie pentru forța de muncă ieftină, de care multe companii occidentale ar fi beneficiat.
Într-o declarație făcută săptămâna aceasta, IKEA Germania a anunțat că va contribui voluntar cu 6 milioane de euro la noul fond guvernamental creat pentru a oferi compensații victimelor dictaturii est-germane.
Citește și: Plecări masive din IKEA. Compania a decis să crească salariile. Cât au angajații români?
După zeci de ani de campanie din partea grupurilor de victime, guvernul de coaliție aflat la putere în Germania a propus, în 2021, înființarea fondului de ajutorare. Parlamentul german va vota cu privire la înființarea acestuia în următoarele săptămâni, deși acest pas este considerat o simplă formalitate.
Declarația IKEA adaugă că plata este rezultatul unor conversații de ani de zile între filiala germană a companiei și Uniunea Asociațiilor Victimelor Dictaturii Comuniste (UOGK) - o organizație care se descrie ca lucrând pentru a se asigura că cei condamnați pe nedrept în Germania comunistă primesc dreptate în statul constituțional de astăzi.
Citește și: Ikea recheamă un produs din cauza riscului de electrocutare. Clientul primește banii pe loc
Într-o declarație furnizată CNN, Walter Kadner, CEO la IKEA Germania, a declarat: „Regretăm profund faptul că produse pentru IKEA au fost fabricate și de prizonieri politici din RDG. De când a devenit cunoscut acest lucru, IKEA a depus eforturi consistente pentru a clarifica situația. Ne-am dat cuvântul față de cei afectați că vom participa la oferirea de sprijin. Prin urmare, salutăm punerea în aplicare a fondului pentru situații dificile și suntem încântați să ne putem ține promisiunea.”