Plecări masive din IKEA. Compania a decis să crească salariile. Cât au angajații români?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.06.2024 - 09:04
Plecări masive din IKEA. Compania a decis să crească salariile - Foto: Profimedia Imeges (rol ilustrativ)
Foto: IKEA

Unul dintre cei mai cunoscuți retaileri de mobilă din lume a luat o măsură extremă după un val de demisii din partea angajaților. Pentru a stopa această tendință, compania a decis să aibă mai multă grijă de angajați.

SHARE

IKEA se vede nevoită să ia măsuri urgente după ce foarte mulți angajați au renunțat la locurile de muncă din cadrul acestei companii. 

În prezent, angajaţii Ikea din SUA renunţă în număr mare la locurile lor de muncă, iar în Marea Britanie şi Irlanda, jumătate dintre noii angajaţi ai retailerului de mobilă pleacă înainte de prima lor aniversare.

Pe plan global, înlocuirea fiecărui angajat care pleacă costă Ikea 5.000 dolari sau mai mult, transmite Bloomberg.

IKEA crește salariile masiv. Fiecare demisie costă compania 5.000 $. Câți bani iau angajații români?

Pentru a stopa această tendinţă, grupul suedez trebuie să afle ce-i face atât de nefericiţi pe angajaţii din magazinele sale şi să rezolve problema repede. Până în 2022, peste 62.000 de angajaţi au plecat în fiecare an din diverse motive, echivalentul unei treimi din forţa sa de muncă, iar deficitul de personal după pandemie a făcut dificilă refacerea rândurilor.

Citește și: Unde are loc controlul de la magazinul Ikea, unde au fost reclamate ploşniţe

Angajaţii "devin brusc greu de găsit", susţine Jon Abrahamsson Ring, directorul general al Inter Ikea Group. Ikea se concentrează pe majorarea salariilor, sporirea flexibilităţii pentru angajaţii din prima linie şi folosirea noilor tehnologii pentru a uşura activitatea.

Ingka Group este entitatea care deţine 90% din magazinele de mobilă IKEA din întreaga lume. Marca IKEA este deţinută de o companie separată, Inter Ikea Group, care fabrică toate produsele Ikea.

Rezultatele sunt semnificative: până la finalul lui 2023, rata plecărilor voluntare în SUA a scăzut la aproape un sfert din angajaţi, de la o treime în 2022. Pe plan global, rata plecărilor voluntare a scăzut la 17,5% în aprilie, de la 22,4% în august 2022.

Slujbele pe segmentul de retail sunt deseori prost plătite, programul de lucru este prelungit iar clienţii pot fi dificili, ceea ce explică de ce rata de renunţare la angajaţii din retail este cu 70% mai ridicată decât în orice alt sector din SUA, conform unui raport realizat de McKinsey & Co. Şi în alte părţi ale lumii tendinţa este asemănătoare.

Citește și: Ikea recheamă un produs din cauza riscului de electrocutare. Clientul primește banii pe loc

Ingka Group, prezent în 31 de ţări şi având peste 165.000 de angajaţi, a adoptat o strategie adaptată fiecărei pieţe pentru menţinerea angajaţilor. Abordarea include majorarea salariilor şi a beneficiilor, un program de muncă flexibil, orientarea noilor angajaţi şi, în unele cazuri, instrumente bazate pe inteligenţa artificială (AI) pentru a alerta directorii când un angajat ar putea fi în pericol să plece. Chiar şi uniformele angajaţilor au fost modificate, ascrie Agerpres. 

Ce salarii au angajații IKEA din România?

Conform datelor centralizate pe platforma undelucram.ro, salariile din magazinele IKEA România ar fi între 3.080 de lei și 4.500 de lei, net, însă acestea sunt cele de la începutul anului. 

Anterior, Newsweek România scria despre salariile angajaților din IKEA România, comparându-le cu cele din Austria unde retailerul decisese să le majoreze. 

Cel mai mic salariu acolo era de peste 2.100 €.

În România, conform unui răspuns IKEA angajații din Timișoara, unde a fost deschis anul trecut un magazin IKEA ar porni de la 3.000 de lei.

Citește și: Ikea oferă salarii de patru ori mai mici în România decât în Austria, unde un casier ia minim 2.100€

Noi joburi la IKEA. 15 euro pe oră la departamentul de jocuri

Ikea deschide un magazin virtual în Roblox și caută zece angajați care să ajute clienții și să lucreze în diferite departamente. Candidații trebuie să răspundă la întrebări și pot câștiga până la 14,77 euro pe oră, dar trebuie să locuiască în Irlanda sau Marea Britanie și să aibă cel puțin 18 ani.

65 de milioane de oameni folosesc Roblox în fiecare zi, dintre care peste un sfert sunt din Europa. Roblox face posibilă dezvoltarea de jocuri și oferirea lor comunității. Ikea a făcut acum același lucru: magazinul de mobilă își lansează propriul joc „The Co-Worker Game” pe Roblox pe 24 iunie și caută zece persoane care doresc să lucreze în magazinul virtual.

Ikea caută acum zece angajați pentru prima sa incursiune în domeniul jocurilor de masă. Cei interesați pot aplica până la 16 iunie. Dacă veți obține postul, va trebui să ajutați clienții Ikea și veți putea, de asemenea, să avansați sau să schimbați departamentele. „Exact ca în lumea reală”, spune compania. Bistroul Ikea, o piață cu mâncare suedeză și diverse showroom-uri vor fi, de asemenea, disponibile online.

Pentru a vă înscrie, trebuie să răspundeți la întrebări precum „Ce ați face dacă am rămâne fără hot-dog cu pixeli în bistro?” sau „Dacă ați fi o piesă de mobilier Ikea virtuală, care și de ce?”. Cei care ajung pe lista scurtă se pot prezenta între 14 și 18 iunie. Dacă veți avea succes, veți fi plătiți la fel ca personalul Ikea din Londra: 14,77 euro pe oră, scrie ziarulromanesc.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te