Hoțul Spiderman, care s-a suit pe închisoare și s-a tăiat în instanță, cere 2 milioane despăgubire

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 06.12.2021 - 16:30
Hoțul Spiderman, care s-a suit pe închisoare și s-a tăiat în instanță, cere 2 milioane despăgubire Foto: Bihoreanul
Hoțul Spiderman, care s-a suit pe închisoare și s-a tăiat în instanță, cere 2 milioane despăgubire Foto: Bihoreanul

Ibram Manet, zis Spiderman, după ce s-a urcat pe acoperișul Pentinenciarului Oradea și a amenințat că se aruncă, cere acum despăgubiri în valoare de 2 milioane de lei de la trei procurori.

SHARE

Ibram Manet se află de multă vreme în închisorile din România fiind condamnat pentru furt. 

Citește și: Interlopul Stripăru, condamnat pentru șantaj: „BMW-ul şi 28.000 de euro sau familia ta moare!"

De-a lungul anilor, deținutul a amenințat de mai multe ori că se sinucide și le-a dat de furcă autorităților. 

Citește și: Anaser Duduianu, urmărit internațional, face live după live: Jur că nu mai vreau să fiu șmecher

El a fost supranumit Spiderman după ce în 2006 s-a urcat pe acoperișul Penitenciarului Oradea și a amenințat că se aruncă.

Citește și: Interlopul Bebino, zis King Kong, este din nou liber. Ce i-a transmis Mircea Nebunu

De asemenea, în decursul anilor, Manet a avut mai multe tentative de suicid, sau acte de violență prin sălile de judecată. Mai mult de atât, acesta da regulat în judecată diverse instituții ale statului sau magistrați.

Citește și: Interlopul Mircea Nebunu, fugit din țară, live cu Florin Faraonu: Barcelona, viața mea. Vă pupăm!

Cel mai recent dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, în data de 15 noiembrie. Manet cere 2.000.000 de lei de la trei magistrați de pe raza Curții de Apel Oradea.

 Mai exact,cei trei magistrați sunt: Ioan Marian Racolţa, judecător la Judecătoria Oradea, Aurel Sebastian Vălean, procuror general al Parchetului Curţii de Apel Oradea și Adrian ionel Sferlea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Momentan dosarul nu a primit un prim termen de judecată.

În urmă cu doi ani Manet a dat în judecată, tot pe rolul Tribunalului Alba, Judecătoria Oradea și a cerut ca instanța bihoreană să îi plătească 12 milioane de lei cu titlul de daune morale.

Atunci, într-o cerere scrisă de mână, denumită ”Memoriu – Sesizare” și încă un document numit ”Sesizare Președintelui Tribunalului Alba”, Ibram a detaliat motivele pentru care a dat în judecată instanța din Bihor, conform Alba24.ro .

 Acesta a susținut că Judecătoria Oradea, ”a pronunțat cu rea voință” printr-o sentință penală, care a privit o abatere disciplinară ușoară, ca deținutul să fie pus 10 zile la izolare și să fie fie trecut la regim închis de maximă siguranță, se arată în motivarea Tribunalului Alba.

Cum a devenit Spiderman


În 4 octombrie 2006, Ibram Manet s-a urcat pe acoperișul închisorii Oradea și a amenințat că se va arunca de pe cladire dacă nu ii vor fi soluționate cererile. Ibram Manet era încarcerat atunci în penitenciarul din Oradea de aproximativ cinci ani, executând o condamnare de opt ani pentru tâlharie și furt calificat.

Ibram Manet i-a acuzat pe gardieni că l-au bătut, la dispoziția comandantului penitenciarului Ioan Ilea și că l-au legat de mai multe ori cu lanțuri de patul din celulă.

Deținutul a cerut atunci să discute cu procurorul țef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Șerban Blaj, dar în momentul în care acesta a apărut, Ibram a refuzat dialogul.

De asemenea, deținutul a mai solicitat prezenta a doi asistenți sociali și a unui echipaj medical, motivând ca este bolnav.

Deținutul a fost convins de preotul penitenciarului să coboare de pe acoperis dupa aproximativ o oră, fiind preluat de gardieni. 

Pățaniile lui Spiderman

În septembrie 2013, în timp ce se află în sala de judecată la Judecătoria Sectorului 4, deținutul a spart cu pumnul fereastră aflată lângă boxa acuzaților și a luat două cioburi, amenințând că își taie gâtul dacă nu i se face dreptate. Acesta s-a tăiat la mână în momentul în care a spart fereastră din sala de judecată.

Deținutul a sărit din boxa acuzaților și s-a urcat pe un grilaj din sala de judecată, fiind păzit de jandarmi și de agențîi de la Penitenciarul Giurgiu care l-au adus la instanța.

Ibram Manet a reclamat că este discriminat din cauza că este homosexual și a cerut să stea de vorba cu reprezentanți ai unui ONG.

Două reprezentanțe ale Asociației Accept au venit la Judecătoria Sectorului 4 pentru a vorbi cu deținutul.

La fața locului au fost și echipaje de la Brigada Specială a Jandarmeriei și de la SPIR din Poliția Capitalei.

Ibram Manet ar avea probleme psihice și este cunoscut pentru forme extreme de protest, el amenințând de mai multe ori că se sinucide dacă nu i se face dreptate și nu este lăsat liber.

În noiembrie 2009, Ibram Manet a fost protagonistul unui scene asemănătoare la Judecătoria Sectorului 1 București. Prezent atunci la instanța într-un dosar de revizuire, Ibram Manet a spart geamul din spatele boxei acuzaților și a amenințat că-și taie gâtul cu un ciob. Judecătorul a evacuat sala, iar jandarmii și agențîi de la penitenciar au negociat timp de o ora cu deținutul. Ibram Manet reclamă și atunci că este discriminat din cauza faptului că este homosexual.

În 4 octombrie 2006, Ibram Manet s-a urcat pe acoperișul închisorii Oradea și a amenințat că se va aruncă de pe clădire dacă nu îi vor fi soluționate cererile. Ibram Manet era încarcerat atunci în penitenciarul din Oradea de aproximativ cinci ani, executând o condamnare de opt ani pentru tâlhărie și furt calificat.

Ibram Manet i-a acuzat pe gardieni că l-au bătut, la dispoziția comandantului penitenciarului Ioan Ilea și că l-au legat de mai multe ori cu lanțuri de patul din celulă. Deținutul a cerut atunci să discute cu procurorul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Șerban Blaj, dar în momentul în care acesta a apărut, Ibram a refuzat dialogul, motivând că “Blaj este corupt”. De asemenea, deținutul a mai solicitat prezența a doi asistenți sociali și a unui echipaj medical, motivând că este bolnav de epilepsie.

Deținutul a fost convins de preotul penitenciarului să coboare de pe acoperiș după aproximativ o ora, fiind preluat de gardieni.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te