„Gypsy Lives Matter”. Mișcarea rromilor din Marea Britanie în căutarea dreptății

DE Adelina Sahlean | 28.07.2020 - 11:15
Foto: The Economist

Succesul recent al mișcării „Black Lives Matter” a influențat modul în care romii luptă împotriva resentimentelor anti-rome in Marea Britanie, relatează The Economist.

SHARE

Amintind de discursurile „Black Lives Matter”, comunitatea romă subliniază că în secolul 17 și 19, strămoșii lor erau aruncați în sclavie și apoi vânduți în Caraibe. Totodată, unii compară uciderea lui George Floyd în SUA, cu Johnny Delaney, un cetățean de etnie romă de 15 ani care a fost omorât în bătaie în 2003. Comunitatea a declarat că a fost o crimă rasială, dar curtea de judecată a respins această acuzație.

De ceva timp, activiștii pentru drepturile omului s-au obișnuit să filmeze confruntările și discriminările cu care se confruntă romii. Plănuiesc acum manifestări în Westminster pe baza aceluiași principiu ca Mișcarea „Black Lives Matter” și doresc ca generația tânără să invețe despre rolul romilor în istoria britanică la școală.

„Londra a fost construită de romii […] care au contribuit la comerț” a afirmat Joseph Jones, vicepreședinte al consiliului romii. În opinia lui, romii în Marea Britanie sunt considerați cetățeni de categoria a doua, fiindcă sunt principala ținta a populiştilor și, în consecință, oamenii normali se tem de ei. Astăzi, zonele pentru romi sunt construite foarte departe de toate orașele, spune un cetățean de etnie romă din Irlanda. „Cred că suntem criminali” relatează J. Jones, potrivit The Economist. 

În Iunie, un cetățean de etnie romă a fost judecat pentru uciderea unei personae în Oxford iar în Iulie, altă persoană a fost spitalizată după ce romii au bătut-o într-un business park în Clevedon. În 2017, 11 membri din comunitatea romă au fost condamnați pentru trafic de ființe umane. În comparație, Joseph Jonhson spune că, aceste cazuri nu sunt reprezentative și reprezintă instrumente pentru a justifica discriminarea.

Până atunci, ultima victorie a romilor a fost când poliția din Kent a arborat steagul romilor, iar această decizie simbolică a provocat apoi sute de critici. Dacă vor să schimbe imaginea lor în rândul opiniei publice, mai este mult de muncă.

În Anglia sunt peste 60.000 de persoane de etnie romă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.