Greta Thunberg, desemnată „Omul Anului” 2019, de către revista Time

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.12.2019 - 17:30

Greta Thunberg, adolescenta suedeză care a devenit o voce la nivel global pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, a fost numită „Omul Anului 2019” de revista americană Time. Tânăra activistă de 16 ani este cea mai tânără alegere a revistei.

SHARE

„A devenit cea mai mare voce pentru cea mai mare problemă cu care se confruntă planeta în acest an, venind practic de nicăieri pentru a conduce o mișcare la nivel mondial", a explicat redactorul-șef al revistei, Edward Felsenthal, de ce a ales-o pe Greta Thunberg.

Ea este cea mai tânără persoană care a ajuns pe coperta revistei.

Thunberg a devenit rapid unul dintre cei mai cunoscuți tineri activiști împotriva schimbărilor climatice, stârnind o mișcare colectivă pentru a lupta împotriva poluării, după ce a protestat singură în afara parlamentului suedez, în timpul orelor de școală, când avea 15 ani.

Adolescenta a ținut în mână un banner pictat, acum devenit celebru, pe care scria „skolstrejk för klimatet”, ce se traduce prin „Greva pentru climă”.

Decizia tinerei Thunberg de a intra în grevă a inspirat sute de studenți pentru a protesta pentru justiția climatică în toată Europa, iar ideea s-a răspândit rapid pe tot globul devenind mișcarea „Vinerea Pentru Viitor”.

Stilul tinerei de a vorbi i-a oferit o forță care nu a putut fi ignorată de liderii mondiali și i s-a cerut să vorbească în fața mai multor organizații cu profil înalt, inclusiv la Națiunile Unite și Congresul Statelor Unite.

Felsenthal a arătat că Thunberg „reprezintă o schimbare generațională mai largă a culturii”, în care tinerii se luptă pentru ceea ce cred -  din Hong Kong în Chile.

„Ea întruchipează activismul tânăr", a precizat redactorul șef Time.

Thunberg, care a fost diagnosticată cu sindromul Asperger la o vârstă fragedă, a auzit despre schimbările climatice la 8 ani și a devenit imediat îngrijorată, până în momentul în care s-a scufundat în depresie.

„Îmi amintesc că m-am gândit că e foarte ciudat că oamenii, care sunt o specie de animale, printre altele, ar putea fi capabili să schimbe climatul Pământului”, a declarat ea în timpul unui Ted Talk din 2018.

A renunțat să mănânce carne și să călătorească cu avionul, printre altele, pentru a-și reduce amprenta de carbon.

Tânăra activistă a navigat peste două săptămâni pe o barcă cu emisii zero împreună cu tatăl ei, în luna august, pentru a participa la Summit-ul U.N. pentru Acțiunea Climatică din New York și pentru a se întâlni cu diferiți politicieni.

Când a apărut în fața Congresului, Thunberg a refuzat să citească observațiile pregătite și, în schimb, a prezentat parlamentarilor un raport despre încălzire globală, a Organizației Națiunilor 2018, spunându-le: „Nu vreau să mă ascultați. Vreau să-i ascultați pe oamenii de știință și vreau să vă uniți în spatele științei."

Una dintre cele mai notabile apariții a avut loc la Summit-ul ONU pentru Schimbările Climatice din septembrie, când a stârnit diverse reacții printre liderii mondiali, inclusiv secretarul general al U.N., Antonio Guterres, când le-a spus că „i-au furat visele și copilăria” cu „cuvintele lor goale”.

„Oamenii suferă. Oamenii mor. Ecosistemele întregi se prăbușesc", a strigat ea. „Suntem la începutul unei dispariții în masă și tot ce poți vorbi despre bani și basme ale unei creșteri economice eterne. Cum îndrăznești!". Sentimentul „cât de îndrăznești!” A reverberat universal, încurajând activiștii pentru schimbările climatice, în timp ce îi fac pe politicieni să se simtă incomod, arată revista Time.

La începutul acestui an, Thunberg, împreună cu alți 15 tineri activiști, au depus o plângere la Organizația Națiunilor Unite împotriva a cinci țări, în temeiul Convenției ONU privind Drepturile Copilului, care pretind că națiunile nu fac suficient pentru a combate schimbările climatice și că inacțiunea lor afectează dreptul lor de a prospera.

Eforturile ei i-au câștigat și o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace din 2019. În timp ce adolescenta a pierdut premiul în favoarea premierului etiopian Abiy Ahmed Ali, rămâne unul dintre cei mai tineri candidați la ilustrul premiu.

Ceilalți finaliști din 2019 pentru „Persoana Anului a revistei Time” au fost președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, președintele Donald Trump, protestatarii din Hong Kong și anonimul ale cărui dezvlăuiri asupra relațiilor lui Trump cu Ucraina a declanșat ancheta pentru suspendarea liderului american.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te