România nu va intra în Schengen în 2024 pentru că a semnat un acord, care nu îi este favorabil, cu Austria. Acordul spune că Austria are ultimul cuvânt în negocierile pentru intrarea României în Schengen cu granițele.
Astfel, România nu mai poate învinge Austria la Curtea Europeană de Justiție într-un proces pentru prejudiciul adus că nu e în Schengen.
Greșeala fatală, făcută de România, care ne închide ușile spre Schengen. „Nicio șansă pentru 2024”
„Dar în acel acord bilateral mai există o prevedere destul de nefericită, pentru că se precizează faptul că Austria are ultimul cuvânt atunci când va fi din nou pusă în discuţie chestiunea extinderii terestre, pentru că, până când nu-şi soluţionează problema migraţiei ilegale, nu poate lua o asemenea decizie.
Or, un asemenea angajament ne taie orice perspectivă cu privire la un eventual demers în justiţie”, a spus europarlamentarul Eugen Tomac.
Acesta a explicat că România a mai câștigat procese împotriva Austriei, dar acum va fi diferit.
„Nimeni nu ştie cum se va judeca procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (...)”, a spus eurodeputatul, în contextul în care Austria a mai pierdut în ultimii ani un proces cu România pentru neplata indemnizaţiilor pentru copii.
„Evident că un deznodământ pozitiv pentru noi, dezavantajos pentru Austria, complică lucrurile foarte mult.
Citește și: România intră în Schengen, în martie, pe maritim și aerian. Cozile și controalele la graniță rămân
În momentul de faţă, practic, Guvernul României i-a oferit un cadou Austriei, pentru că, în cazul în care voi câştiga procesul, va fi greu să demonstrăm că noi ne simţim discriminaţi atâta timp cât am acceptat, pe bază bilaterală, pe lângă Acordul Schengen, să mai facem o înţelegere (...)
Citește și: România intră în Schengen, dar cozile la graniță vor fi și mai mari. De ce e „vinovată” Bulgaria?
Noi suntem în UE, dar ne oprim la frontierele Schengen cu procesul de integrare. Şi asta este o chestiune extrem de gravă şi eu sunt convins că la finalul procesul pe care l-am iniţiat vom avea câteva premiere în ceea ce priveşte deciziile pe care le va lua Curtea de Justiţie a UE, dar rămâne să vedem cum se va desfăşura procesul”, a adăugat eurodeputatul PMP.
Mini-Schengen eșuat
România a anunțat că vrea să facă un mini Schengen cu Grecia și Bulgaria, dar ideea s-a cam împotmolit.
„Ar fi în avantajul tuturor, în primul rând în avantajul Greciei, pentru că turiştii români preferă drept destinaţie estivală litoralul grecesc, dar nu numai pentru acest obiectiv merită să deschidem frontierele, ci pentru că există între statele noastre schimburi comerciale destul de consistente şi în relaţia cu Bulgaria, şi în relaţia cu Grecia.
Deci, din acest punct de vedere, cred că o soluţie ar fi binevenită. Din păcate, nu văd pe agenda guvernului nostru şi nici a celui al Bulgariei o asemenea disponibilitate, în condiţiile în care, ştim foarte bine că, din păcate, în acest an nu există nicio perspectivă pentru a intra în Schengenul terestru”, a declarat pentru Agerpres Eugen Tomac, marți, la Bruxelles.