Toate acestea se întâmplă în timp ce certificatul verde rămâne doar la nivel de contre politice.
În timp ce media vaccinărilor pentru ultimele șapte zile este de 5.000 de vaccinări cu prima doză, media cazurilor noi de COVID pentru aceeași perioadă este de circa 8.900, arată o analiză făcută de Newsweek România pe baza datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică.
Totodată, conform rapoartelor Grupului de Comunicare Strategică și ale rapoartelor săptămânale publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, cele mai multe internări la terapie intensivă și decese au loc la persoane nevaccinate: spre exemplu, pentru prima săptămână din ianuarie, peste 83% dintre decese au fost la persoane nevaccinate, iar circa 55% din infectări au fost la persoane nevaccinate. Dintre cei vaccinați care s-au îmbolnăvit, peste jumătate erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de 6 luni de la ultima doză de vaccin.
Citește și: Certificatul verde obligatoriu duce la creșterea cererii de vaccinare (studiu) | Newsweek Romania
Pentru ziua de marți, cu vârful de 16.670 de cazuri noi de COVID, din cei 487 de pacienți internați la ATI, doar 54 au certificat care atestă vaccinarea.
De asemenea, până luni seară, s-au vaccinat anti-COVID cu schema completă (două doze) 7.922.974 de persoane, iar 2.236.933 de persoane au făcut doza a treia. În ultimele 24 de ore, cu prima doză s-au vaccinat doar 4.438 de persoane, arată datele Comitetului pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) de luni seară.
Medie de 5.000 de vaccinări/prima doză/zi vs. o medie de 8.900 infectări COVID/zi - ultima săptămână
Media vaccinărilor anti-COVID pentru ultimele șapte zile este de 5.000 de vaccinări cu prima doză. Graficul de mai jos arată cum numărul celor care fac prima doză rămâne mai mic de jumătate în comparație cu cei care fac doza a treia.
În ultimele 30 de zile, numărul zilnic al vaccinărilor cu prima doză nu a ajuns nici măcar la 10.000 de persoane/zi – maximul ultimei luni a fost în 8 ianuarie – 8.759 de vaccinări.
În timp ce numărul vaccinărilor rămâne scăzut, media cazurilor de COVID pentru ultimele șapte zile este de 8.986 de infectări /zi, fără să luăm în calcul numărul record de infectări de astăzi.
Evoluție vaccinări vs. infectări pentru ultimele 30 de zile
De asemenea, începând cu 9 ianuarie, numărul celor vaccinați anti-COVID a scăzut semnificativ în raport cu numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus, arată datele graphs.ro:
Certificatul verde, abandonat
În timp ce campania de vaccinare aproape stagnează, legea privind certificatul verde rămâne blocată în Parlament.
AUR se laudă pe rețelele sociale că a blocat legea în Parlament, iar minstrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a dat de înțeles, în urmă cu trei zile, că, odată cu răspândirea variantei Omicron, implementarea certificatului verde nu mai este o urgență.
„Cel de-al doilea scop este legat de sănătatea publică, așa cum l-am propus în proiectul făcut împreună cu colegii de la INSP în care introducerea acestui certificat pe o perioadă limitată să frâneze transmiterea. Adică persoanele care circulă în mijloacele de transport în comun, merg la lucru să fie ori vaccinate, ori trecute prin boală, ori testate și automat transmisibilitatea, mai ales în mijloacele de transport în comun, unde e principala sursă de transmitere, scade.
Acum, s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.
Citește și: 10.062 de cazuri noi de COVID. Alexandru Rafila: Nu mai văd urgența certificatului verde | Newsweek Romania
Pe de altă parte, șeful PNL, Florin Cîțu, a arătat, luni, că ar fi fost nevoie de certficatul verde, pentru că un număr mare de persoane infectate înseamnă un cost ridicat pentru economie. El s-a întrebat retoric dacă „acesta a fost planul de la început”, nefiind clar dacă atacul este doar la adresa actualului minstru PSD al Sănătății sau la adresa întregului Guvernul, condus de Nicolae Ciucă (PNL), Executiv care declarase că va implementa certificatul verde.
„Din punctul meu de vedere, era nevoie (de certificatul verde – n.red.). Înțeleg că nu mai îngrijorează pe nimeni și înțeleg că avem peste 10.000 de cazuri zilnic și că acestea cresc nu reprezintă o problemă acum. (...) Sunt foarte curios să văd dacă acesta a fost planul de la început, să avem un număr mare de persoane infectate sau nu. Pentru că nu văd niciun plan care să reducă numărul de persoane infectate, nu văd un plan care să reducă numărul de persoane vaccinate, doar văd că cumva suntem OK, toată lumea încearcă să ignore această problemă”, a declarat luni Florin Cîțu.