GRAFICE Numărul mediu de infectări COVID, dublu față de vaccinări. Certificatul verde, abandonat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.01.2022 - 13:12
Inquam Photos / Octav Ganea

Număr record de infectări: peste 16.000 de cazuri noi. Numărul celor care vin în centrele de vaccinare să facă prima doză rămâne scăzut.

SHARE

Toate acestea se întâmplă în timp ce certificatul verde rămâne doar la nivel de contre politice. 

În timp ce media vaccinărilor pentru ultimele șapte zile este de 5.000 de vaccinări cu prima doză, media cazurilor noi de COVID pentru aceeași perioadă este de circa 8.900, arată o analiză făcută de Newsweek România pe baza datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. 

Totodată, conform rapoartelor Grupului de Comunicare Strategică și ale rapoartelor săptămânale publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, cele mai multe internări la terapie intensivă și decese au loc la persoane nevaccinate: spre exemplu, pentru prima săptămână din ianuarie, peste 83% dintre decese au fost la persoane nevaccinate, iar circa 55% din infectări au fost la persoane nevaccinate. Dintre cei vaccinați care s-au îmbolnăvit, peste jumătate erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de 6 luni de la ultima doză de vaccin. 

Citește și: Certificatul verde obligatoriu duce la creșterea cererii de vaccinare (studiu) | Newsweek Romania

Pentru ziua de marți, cu vârful de 16.670 de cazuri noi de COVID, din cei 487 de pacienți internați la ATI, doar 54 au certificat care atestă vaccinarea.

De asemenea, până luni seară, s-au vaccinat anti-COVID cu schema completă (două doze) 7.922.974 de persoane, iar 2.236.933 de persoane au făcut doza a treia. În ultimele 24 de ore, cu prima doză s-au vaccinat doar 4.438 de persoane, arată datele Comitetului pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) de luni seară. 

Citește și: Spitalizările, în creștere la bolnavii cu COVID: marți, peste 4.200 în secții. La ATI, 487 pacienți | Newsweek Romania

Medie de 5.000 de vaccinări/prima doză/zi vs. o medie de 8.900 infectări COVID/zi - ultima săptămână 

Media vaccinărilor anti-COVID pentru ultimele șapte zile este de 5.000 de vaccinări cu prima doză. Graficul de mai jos arată cum numărul celor care fac prima doză rămâne mai mic de jumătate în comparație cu cei care fac doza a treia. 

Citește și: Numărul infectărilor cu Omicron sare de 600. Noua mutație domină Delta în probele secvențiate | Newsweek Romania

 

În ultimele 30 de zile, numărul zilnic al vaccinărilor cu prima doză nu a ajuns nici măcar la 10.000 de persoane/zi – maximul ultimei luni a fost în 8 ianuarie – 8.759 de vaccinări.

 

În timp ce numărul vaccinărilor rămâne scăzut, media cazurilor de COVID pentru ultimele șapte zile este de 8.986 de infectări /zi, fără să luăm în calcul numărul record de infectări de astăzi. 

Evoluție vaccinări vs. infectări pentru ultimele 30 de zile 

De asemenea, începând cu 9 ianuarie, numărul celor vaccinați anti-COVID a scăzut semnificativ în raport cu numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus, arată datele graphs.ro:

 

Certificatul verde, abandonat 

În timp ce campania de vaccinare aproape stagnează, legea privind certificatul verde rămâne blocată în Parlament. 

AUR se laudă pe rețelele sociale că a blocat legea în Parlament, iar minstrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a dat de înțeles, în urmă cu trei zile, că, odată cu răspândirea variantei Omicron, implementarea certificatului verde nu mai este o urgență. 

„Cel de-al doilea scop este legat de sănătatea publică, așa cum l-am propus în proiectul făcut împreună cu colegii de la INSP în care introducerea acestui certificat pe o perioadă limitată să frâneze transmiterea. Adică persoanele care circulă în mijloacele de transport în comun, merg la lucru să fie ori vaccinate, ori trecute prin boală, ori testate și automat transmisibilitatea, mai ales în mijloacele de transport în comun, unde e principala sursă de transmitere, scade. 

Acum, s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24. 

Citește și: 10.062 de cazuri noi de COVID. Alexandru Rafila: Nu mai văd urgența certificatului verde | Newsweek Romania

Cîmpeanu: Omicron, o gripă. Internările la copii s-au triplat. Scenariu INSP: 25.000 cazuri COVID/zi | Newsweek Romania

Pe de altă parte, șeful PNL, Florin Cîțu, a arătat, luni, că ar fi fost nevoie de certficatul verde, pentru că un număr mare de persoane infectate înseamnă un cost ridicat pentru economie. El s-a întrebat retoric dacă „acesta a fost planul de la început”, nefiind clar dacă atacul este doar la adresa actualului minstru PSD al Sănătății sau la adresa întregului Guvernul, condus de Nicolae Ciucă (PNL), Executiv care declarase că va implementa certificatul verde. 

„Din punctul meu de vedere, era nevoie (de certificatul verde – n.red.). Înțeleg că nu mai îngrijorează pe nimeni și înțeleg că avem peste 10.000 de cazuri zilnic și că acestea cresc nu reprezintă o problemă acum. (...) Sunt foarte curios să văd dacă acesta a fost planul de la început, să avem un număr mare de persoane infectate sau nu. Pentru că nu văd niciun plan care să reducă numărul de persoane infectate, nu văd un plan care să reducă numărul de persoane vaccinate, doar văd că cumva suntem OK, toată lumea încearcă să ignore această problemă”, a declarat luni Florin Cîțu. 

Citește și: Ținta lui Ciucă, de zece milioane de vaccinați în trei luni, nerealistă. Ar fi necesare nouă luni | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te