Gazul atinge un nou preț record pe piața europeană pentru a patra zi consecutivă

DE Daniel Toșa | 01.10.2021 - 15:59
Gazul atinge un nou preț record pe piața europeană pentru a patra zi consecutivă/FOTO: Pexels

Potrivit datelor de tranzacționare de la bursa ICE din Londra, prețurile gazelor pe piața futures (piața de tranzacționare a energiei electrice) europeană au depășit vineri un nou record și aproape au ajuns la 1.200 de dolari pe mia de pe mia de metri cubi.

SHARE

După deschiderea bursei, contractele futures, conform indicelui olandez TTF, au început să se tranzacționeze cu 100 de euro pe MWh, echivalentul a 1.199,44 de dolari pe mia de metri cubi, conform platformei Trend.

Prețurile gazelor au scăzut ulterior cu 1,7%, până la aproximativ 1.150 de dolari pe mia de metri cubi.

Unul dintre motivele unei astfel de creșteri accentuate ar putea fi scăderea de aproape trei ori a fluxului de gaze naturale livrate prin conducta de gaz Yamal-Europe, care s-a înregistrat vineri dimineață. De asemenea, prețurile au oscilat deoarece comercianții au cântărit potențialul de reducere a cererii în raport cu oferta.

Prețurile gazului în Europa au depășit marți, pentru prima dată în istorie, cuantumul de 1.000 de dolari pe mia de metri cubi. Miercuri, prețul gazelor a depășit recordul înregistrat cu doar 24 de ore înainte, înregistrând un total de 1.040 de dolari pe mia de metri cubi, urmând ca joi să Europa să plătească peste 1.100 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze.

Citește și: Managerul spitalului ars din Constanța, numit pe vremea lui Mazăre. Spitalul, căpușat din 2011

Specialiștii susțin că este foarte probabil ca recordul de tranzacționare să crească în continuare.

Cel mai bun indicator care descrie criza de pe piața gazelor din Europa este determinat de evoluția prețului în ultimul an. Deși acum se tranzacționează la niveluri record, gazul e tranzacționa în aceeași perioadă a anului trecut cu sub 150 de dolari pe mia de metri cubi.

Europa se luptă să asigure suficient gaz și cărbune înainte de venirea iernii, creșterea prețurilor obligând unii dintre giganții industriali să închidă fabricile sau să reducă producția, potrivit Bloomberg.

Depozitele europene de gaze sunt în prezent pline în proporție de sub 75%, acesta reprezentând cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului în mai bine de un deceniu, scrie Digi24.

Citește și: Examen de permis: elevul a sărit la bătaie în maşină la poliţistul care i-a spus că l-a picat

„Gazul ar poate ajunge la un preț atât de mare încât ar putea fi eliminată cererea”, a declarat Andreas Gandolfo, expert în energie în cadrul companiei de cercetare financiară BloombergNEF. Acesta a mai spus că „pentru unele industrii europene, gazul a devenit în prezent prea scump”.„De asemenea, pentru unii, inclusiv pentru noi, consumatorii casnici, care avem un sistem de încălzire al locuințelor pe bază de gaz, probabil că prețul va crește mai mult decât putem suporta. Apoi se va opri”, a mai spus Gandolfo. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te