FOTO „Cea mai complicată încuietoare din lume” se află într-o biserică din România. E celebră

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.01.2024 - 19:58
FOTO „Cea mai complicată încuietoare din lume” se află într-o biserică din România. E celebră - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Zăvorul bisericii Biertan este cel mai complicat din lume - Foto: worldrecordacademy.com

Uşa sacristiei bisericii din Biertan, veche de sute de ani, deţine recordul pentru „cea mai complicată încuietoare din lume”. A fost numită chiar „o bijuterie a tehnologiei medievale”.

SHARE

Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserica și centura de fortificații, toate amplasate în centrul așezării, pe un deal. Puțină lume știe că uşa sacristiei deţine recordul pentru „cea mai complicată încuietoare din lume”.

„Cea mai complicată încuietoare din lume” se află într-o biserică din România. E celebră

Construită la 1515 de meșteri locali, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a devenit celebră la nivel mondial după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale şi dusă la Paris, la Expoziţia Mondială.

Aici a primit un premiu pentru frumoasa şi complexa încuietoare cu care era înzestrată, compusă dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte.

Totodată, ușa constituie un exemplu reprezentativ de manufactură săsească medievală, datorită intarsiilor și a sistemului original de închidere, care funcționează și astăzi.

Se acționa cu o manivelă și o cheie

Uşa de la încăperea( sacristie) în care preotul se pregăteşte pentru a oficia slujba și în care se află obiecte de cult prețioase a fost realizată din scânduri groase de stejar de meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara, în anul 1515. 

Pe aceasta a fost montată o încuietoare metalică ce era acţionată prin intermediul unei manivele şi a unei chei.

Citește și: Misterul picturii murale dintr-o biserică din România: Înfățișează un OZN printre scenele religioase

Practic, uşa are 19 zăvoare metalice dispuse împrejur, toate fiind conectate între ele.

Se spune că tot în sacristie sătenii își păstrau banii când erau amenințași de război, motiv pentru care s-a construit o încuietoare atât de complicată, potrivit digi24.ro.

„O bijuterie a tehnologiei medievale”

Acest sistem de închidere a fost catalogat de reprezentanții World Record Academy ca fiind „o bijuterie a tehnologiei medievale”. De asemenea, în biserica fortificată din Biertan se află şi cel mai mare altar pictat din Transilvania, realizat la 1483.

De asemenea, fortificațiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate țărănească.

Citește și: În România există o biserică amplasată în interiorul unui sens giratoriu. Mii de credincioși vin

Are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane construite în etape diferite începând cu secolul al XIV-lea.

La partea superioară are un coridor de apărare, ceasul și clopotele. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est și are la parter un mausoleu care adăpostește, din 1913, mormintele prelaților acestei biserici, potrivit news.ro.

Biserica din Biertan, în UNESCO

Un adevărat centru economic al zonei, declarat în secolul XVI şi centru al episcopatului săsesc, Biertanul devenea o ţintă râvnită de mulţi năvălitori. Era nevoie de o biserică cât mai impunătoare înconjurată de puternice ziduri de apărare.

Biserica a fost construită la începutul secolului XVI sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a căror poveste merge cu secole în urmă.

Citește și: România are o biserică făcută la 240 de metri sub pământ. Este făcută din sare și unică în Europa

De cum intraţi în biserică privirea vă va fi luată de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat, covoarele anatoliene şi impresionanta uşă a sacristiei.

Dispunerea celor 3 incinte ce înconjoară biserica, cele 6 turnuri de apărare şi 3 bastioane ne dezvăluie lucruri atât de interesante legate de viaţa zilnică a locuitorilor.

Accesul în cetate se face printr-o scară acoperită ce trece pe lângă Turnul Paznicului (azi o mică librărie e amenajată aici), iar la capătul scării, în faţa bisericii se află o piatră mare pe care, demult, erau aşezaţi toţi răufăcătorii pentru ca întreaga comunitate să îi recunoască.

Biserica fortificată de la Biertan este obiectiv inclus în patrimoniul UNESCO încă din anul 1993.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te