Fermierii români se pregătesc de protest. "Suntem la limita supravieţurii.”

DE Octavia Constantinescu | 17.09.2023 - 13:03
Fermierii români se pregătesc de protest. "Suntem la limita supravieţurii.” - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Fermierii români se pregătesc de proteste. Comisia Europeană nu prelungeşte interdicţia pentru importurile de cereale din Ucraina, care a expirat ieri. Mai multe asociaţii de agricultori cer acum guvernului şi parlamentului o lege de urgenţă, care să îi protejeze.

SHARE

Fermierii români se pregătesc de protest, după ce Comisia Europeană nu a ales să prelungească interdicția pentru importurile de cereale din Ucraina. De asemenea, asociațiile de agricultori cer o lege urgentă care să-i protejeze.

Citește și: Portul Constanţa poate transporta mai multe cereale din Ucraina: „Vorbim de un progres real"

Fermierii români se pregătesc de protest

România a pierdut aproape patru miliarde şi jumătate de euro din cauza invaziei de grâu ucrainean.

Comisia Europeană se bazează pe promisiunea Kievului că va lua măsuri să nu sufoce cu cereale ţările vecine. Fermierii români cred, însă, că Ucraina îşi va urmări propriul interes, în timp ce grânele nostre vor rămâne nevândute.

„Nu face nimic altceva decât să pună o presiune şi mai mare asupra preţului care este scăzut. Ştim cu toţii că Ucraina este un producător de cereale, deci are cantităţi foarte mari, însă ştim că şi costurile de producţie ale acestora sunt scăzute. Ucraina poate vinde la nişte preţuri foarte scăzute, comparativ cu noi. Cu siguranţă se va ajunge la aceste proteste pentru că efectiv suntem la limita supravieţurii.” a declarat un fermier, potrivit Observator.

Fermierii bulgari încep protestele chiar de luni. Guvernul de la Sofia este de acord cu reluarea tranzitului de cereale ucrainene prin Bulgaria, dar agricultorii nici nu vor să audă. Fermierii români au aceleaşi planuri, după ce şi-au făcut calculele.

Patru mari federaţii din agricultură au semnat astăzi o scrisoare comună prin care cer Guvernului adoptarea de urgență a unui act normativ care să interzică importul în România a unor produse agroalimentare din Ucraina.

România a pierdut peste 3 miliarde de euro pentru valorificarea cerealelor în anul 2022, la care se adaugă o pierdere de 1,3 miliarde de euro pentru anul în curs.

 În primele opt luni, peste 18 milioane de tone cererale au intrat în ţara noastră, iar de când a început războiul în Ucraina, 30 de milioane de tone. Preşedintele Ucrainiei ameninţă pe un ton civilizat - vrea acces liber pentru cerealele ucrainene în Uniunea Europeană.

Guvernul Ucrainei a promis că va prezenta până luni măsurile prin care se va asigura că cerelele ucrainene nu vor dezechilibra piaţa din România.

Citește și: SUA trimit avioanele de război în România după atacurile cu drone de la Dunăre. Ce vor face rușii?

Alianța pentru Agricultură și Cooperare Solicită Guvernului României și partidelor din actuala majoritate parlamentară adoptarea în regim de urgență unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te