Un fenomen rar va fi văzut pe cerul României. Este ultima eclipsă de Lună din acest an. La Bucureşti, Luna va apărea chiar în timp ce iese din penumbră, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Fenomen rar pe cerul României. Când este ultima eclipsă de Lună din acest an?
Miercuri, eclipsa va putea fi urmărită de la ora 3.39 şi se va încheia la ora 7.05. Maximul eclipsei va fi la ora 5.44.
O eclipsă parţială de Lună are loc atunci când Pământul trece între Soare şi Lună, aruncând o umbră care întunecă o parte a ei şi pare să o înghită.
Deoarece Luna va fi mai aproape de Pământ decât de obicei, va apărea puţin mai mare pe cer.
„O mică parte din lumina soarelui este blocată, astfel că Luna va fi puţin mai slabă”, a declarat Valerie Rapson, astronom la Universitatea de Stat din New York la Oneonta.
Pământul, luna şi soarele se aliniază pentru a produce o eclipsă de soare sau de lună de patru până la şapte ori pe an, potrivit NASA. Această eclipsă de lună este a doua şi ultima a anului, după o uşoară întunecare în martie.
În aprilie, o eclipsă totală de soare a învăluit în întuneric anumite oraşe din America de Nord.
Pentru a vedea o eclipsă de lună nu este nevoie de protecţie specială a ochilor. Observatorii pot privi luna cu ochiul liber sau pot opta pentru binocluri şi telescoape pentru a o vedea mai de aproape.
„Pentru a observa micşorarea subtilă a lunii în timp, puteţi sta afară câteva ore sau puteţi face observaţii de mai multe ori pe parcursul serii”, a declarat KaChun Yu, curator la Muzeul de Ştiinţă şi Natură din Denver.
„De la un minut la altul, s-ar putea să nu vedeţi prea multe”, a spus Yu.
Pentru o privelişte a Lunii mai uimitoare, observatorii cerului îşi pot stabili calendarul pentru 13 martie. Luna va fi complet eclipsată de umbra Pământului şi va fi vopsită în roşu de lumina solară care este filtrată prin atmosfera Pământului, scrie news.ro.