Studiul Economic 2024 pentru România al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică reprezintă un instrument cheie în procesul de aderare al ţării noastre la OCDE şi reflectă alinierea treptată la standardele şi practicile organizaţiei, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Fechet: „Studiul OCDE pentru România reprezintă un instrument cheie în procesul de aderare”
"Este o onoare pentru mine să iau parte astăzi la evenimentul de lansare a celui de-al 2-lea studiu economic al României. Cred că reprezintă un instrument cheie în procesul de aderare, reflectând progresele realizate de ţara noastră în ultimii 2 ani, precum şi alinierea treptată la standardele şi practicile organizaţiei", a spus Fechet la evenimentul de lansare a studiului.
El a subliniat că, din perspectiva mediului, apelor şi pădurilor, includerea în studiu a capitolului legat de decarbonizare, precum şi formularea recomandărilor în acest domeniu servesc la reconfirmarea uneia dintre cele mai presante provocări cărora economiile naţionale vor trebui să le facă faţă şi să le depăşească.
"Apreciez foarte mult că OCDE a luat în considerare aspecte importante ale tranziţiei ecologice, precum şi echitatea şi justeţea acesteia. Cu toţii suntem de acord cu necesitatea de a aborda subiectul schimbărilor climatice, deoarece ştiinţa este mai clară ca niciodată. Suntem încă departe de a atinge obiectivul general al Acordului de la Paris.
Într-o ţară cu provocări sociale şi economice semnificative, în mijlocul unei crize de securitate şi energie, acceptarea publică a unor politici verzi este o necesitate. Acest studiu vine în cel mai bun moment, la relativ scurt timp după ce România a adoptat Strategia pe termen lung, asumându-şi neutralitatea climatică până în 2050, iar în prezent lucrăm la actualizarea unui plan naţional pentru energie şi climă.
Chiar dacă neutralitatea climatică este deja stabilită ca obiectiv naţional, avem în continuare flexibilitate în a alege pachetul potrivit de politici şi stimulente pentru a transforma acest obiectiv în realitate, în acelaşi timp cu dezvoltarea economiei noastre şi în beneficiul oamenilor", a afirmat ministrul Mediului.
Acesta a reiterat aprecierea faţă de expertiza OCDE în implementarea politicilor, "care se bazează pe ştiinţă şi date", precum şi pe evaluarea eficacităţii acestora în realizarea obiectivelor vizate, şi faţă de experţii din cadrul structurilor naţionale care au asigurat interfaţa cu OCDE în tot acest proces.
Studiul Economic 2024 pentru România elaborat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a fost lansat, marţi, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment găzduit de premierul Marcel Ciolacu, în prezenţa secretarului general al OCDE, Mathias Cormann.
Studiul include o analiză macroeconomică a politicilor structurale, precum şi un capitol special dedicat unei tematici orizontale relevante. În cadrul ediţiei curente, capitolul special se axează pe decarbonizarea economiei.
Studiile economice ale OCDE sunt analize periodice, elaborate o dată la doi ani, ale economiilor statelor membre OCDE, statelor partenere şi candidate. De asemenea, studiul indică modalităţile de îmbunătăţire a performanţei economice generale, prin adresarea de recomandări specifice astfel încât să sprijine procesul de aliniere a României la standardele organizaţiei.
În prezent, România se află în plin proces de aderare la OCDE, fiind evaluată în cadrul a 26 de comitete sectoriale ale organizaţiei conform Foii de parcurs ce stabileşte termenii şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească, conform unui comunicat al Guvernului.