Facturile uriașe la întreținere din iarnă vor ieftini masiv apartamentele. Până când să NU cumpărați

DE Alin Crișan | 03.11.2022 - 18:54
Cheile unui apartament - Foto: Profimedia

Statisticile oficiale arată o scădere a ritmului de cumpărare a imobiliarelor în ultimele luni. Scăderea vine pe fondul creșterii inflației și a crizei energetice. Cumpăr acum sau mai aștept să se ieftinească la primăvară? clienții întreabă, agenții imobiliari nu știu ce să spună

SHARE

Două case gemene, construite pe un teren de 1000 de mp în nordul Capitalei, într-un sat care a cunoscut o dezvoltare imobiliară explozivă în ultimii cinci ani, stau nevândute de aproape un an de zile. Inițial dezvoltatorul le-a scos la vânzare la roșu, apoi pentru că tot nu se vindeau le-a finalizat și acum le are listate pe aproape toate site-urile de profil, la 144.900 de euro bucata, dar pare că nu le vrea nimeni, deși sunt făcute „ca pentru noi”.

Citește și: Când a devenit operațional serviciul Android Earthquake Alerts în România: Te anunță când e cutremur

Când le-a început, dezvoltatorul nici nu se gândea că va sta cu ele nevândute atâta timp, judecând după cât de repede s-a transformat satul într-un adevărat cartier de vile.

Semnele că motorul imobiliar ar fi la ralanti au început să apară în ultimele luni. Arată asta statisticile privind numărul de tranzacții imobiliare de pe site-ul ANCPI, cifrele privind scăderea creditelor de pe site-ul BNR, dar și poveștile oamenilor care văd cum le-au crescut ratele la credit, de la o lună la alta.

Citește și: VIDEO Mobilizare foarte bună pe Autostrada Transilvania: 42 de km, finalizați în 2024

Statisticile publicate lunar de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că vânzările imobiliare (terenuri și clădiri) au avut anul acesta un avânt în lunile februarie, martie și mai, dar în restul lunilor, până azi, au fost mai puține decât în aceleași perioade din 2021. Anul războiului nu pare să afecteze la fel de mult piața imobiliară precum anul pandemiei (2020), dar nici nu se ridică la nivelul celui mai bun an dintre ele – 2021.

Citește și: Cum trebuie să te porți după un cutremur care te-a blocat în casă. Nu suna disperat, închide gazul

Poate factura la curent să ieftinească casele?

La firul ierbii, însă, agenți imobiliari cu vechime nu par să fie îngrijorați. 

Costel Popa, un agent imobiliar celebru, al cărui chip apare din 1994, nedecolorat, pe un panou chiar în Piața Romană, susține că piața e bine mersi, vinde, cumpără. „Se fac vânzări, se fac închirieri, am imobile la vânzare de 5 ani, dar am și imobile care se vând în câteva luni. Piața merge normal. Am înțeles de la un notar că august 2022 a depășit august 2021 la tranzacții, ceea ce e fabulos. Sper să fie așa (nu e așa, după cum arată statisticile ANCPI de mai sus! -nn). Eu am aproape zilnic vânzări, îmi sună telefonul. Se iau credite. Uite, chiar luni fac o vânzare în Dorobanți, o doamnă care ia 2 camere la 72.000 și a luat credit de la CEC pentru asta”, dă asigurări domnul Popa.

Citește și: VIDEO Miss Argentina și Miss Puerto Rico s-au căsătorit. S-au cunoscut la un concurs de frumusețe

Agentul nu e de acord cu colegii lui, care preconizează scăderi de prețuri în perioada următoare, pentru că „nu are de ce”. Doar dacă, adaugă, „o să ne lase guvernul de izbeliște, la mâna corporatiștilor din energie. Atunci s-ar putea să vinzi de nevoie. Dar nu are cum…. Cât timp Germania nu o să plătească nicio factură de energie în decembrie, și are plafonat prețul la energie, eu nu știu ai noștri ce păzesc, că sunt yes-meni. Fac ce le spune Bruxelles-ul de regulă. Am într-adevăr în portofoliu imobile cu facturi mari, deci prețurile la energie ar putea să influențeze piața imobiliară, dar nu ar trebui, chiar nu înțeleg ce așteaptă ai noștri cu plafonările astea?!”, conchide domnul Costel Popa.

Tot de factura la curent e îngrijorat și domnul Marcel Bordeiu, de la K Imobiliare. Dar el nu e așa de optimist cum e domnul Popa. Dimpotrivă, e sigur că în iarna asta mulți vor renunța la apartamente în București, din cauza prețului gigacaloriei, care s-a dublat practic față de anul trecut, și se vor duce „spre o căsuță la 10-15.000 de euro cu puțină curte, din județele limitrofe. În primăvară eu mă aștept la o scădere masivă a prețurilor la apartamente și vor fi multe scoase la vânzare”, spune domnul Bordeiu.

Citește și: Ilie Năstase vede conspirații: Care ar fi cele două jucătoare din SUA care s-au dopat, dar au scăpat

Ar fi bine dacă ar fi așa. Căci nu e greu să iei o casă de 10-15.000 de euro la țară, dar pe lângă sumele care ar trebui investite într-o astfel de casă, pentru a o face locuibilă, lemnul de foc folosit ca să te încălzești la țară și-a dublat și el prețul de anul ăsta. Chiar dacă statul a plafonat prețul, în realitate lemnul se vinde ca întotdeauna fără acte, conform anunțul.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te