La Secretariatul General al Guvernului a ajuns o Notă de Fundamentare a unei Hotărâri de Guvern prin care se dorește reorganizarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Din documentul cu pricina reiese intenția ca ministerul să se ocupe și de organizarea programelor de formare profesională pentru funcționarii publici.
Această decizie este contestată de companiile private care s-au specializat în pregătirea și formarea funcționarilor publici.
Mai mulți experți privați în domeniul formării profesionale au susținut că această decizie va duce inevitabil la închiderea firmelor specializate care au investit în autorizări zeci de mii de euro.
„ În acest moment sunt minim 500 de firme specializate care au investit enorm de mulți bani în acreditarea cursurilor, dar mai ales în pregătirea personalului. Acreditarea unui curs costă minim 1.000 de euro, iar prețurile ajung până la 3-4.000 de euro în funcție de specializare. Noi am investit și ne-am pregătit continuu.
Statul nu ne-a ajutat cu nimic. Acum pierdem tot. Prin această <naționalizare> a cursurilor o să fim obligați să trimitem oamenii în șomaj. La nivel național vor rezulta minim 3.000 de noi șomeri”, a spus unul dintre specialiștii consultați de Newsweek România.
Ministrul Ion Ștefan: „Nu avem în intenție să distrugem piața de formare”
La solicitarea Newsweek România, ministrul Ștefan Ion a declarat că nu se naționalizează nimic: „Noi sprijinim capitalul autohton, firmele private. Nu am naționalizat nimic și nu avem în intenție a intra în conflict cu capitalul autohton și firmele private.
Voi fi partenerul antreprenorilor români. Nu am aruncat pe nimeni în faliment. Vreau să discut cu companiile specializate. Piața de formare este destul de diversă. În această perioadă nu s-au mai făcut cursuri de formare profesională. Firmele vor fi ajutate.
Foarte bine că au investit în firme. Rezultatul muncii lor este foarte important. Nu avem în intenție să distrugem piața de formare. Când îi ajutăm și cum? O să vedem când ieșim din izolare și o să facem lucruri importante pentru fiecare”.