EXCLUSIV 15 polițiști de penitenciare, infectați cu coronavirus

DE Petru Zoltan | Actualizat: 30.04.2020 - 15:20
Angajați ai penitenciarului de la Codlea/FOTO: bzb.ro

15 angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost confirmați pozitiv în urma testelor efectuate pentru coronavirus. Printre aceștia se află mai mulți gardieni de la penitenciarele Jilava și Gherla.

SHARE

Virusul a intrat și în Penitenciarul Deva, acolo unde a fost confirmat primul caz al unui deținut infectat cu coronavirus.

În sistemul penitenciar din România figurează ca fiind încarcerate 20.357 persoane în cele 40 de pușcării, două centre de reeducare și două centre educative. Pe lângă aceștia, în închisori lucrează peste 12.000 de angajați.

Anchete epidemiologice la Gherla și Jilava

Polițiștii de penitenciare, foștii gardieni, sunt revoltați, dar mai ales speriați de faptul că pandemia de coronavirus se va extinde rapid atât în rândul angajaților, cât și al deținuților aflați în cele 40 de penitenciare. Însă nici unul nu are curajul să vorbească public despre dezastrul din sistemul peniteciar românesc.

La solicitarea Newsweek România, Administrația Penitenciarelor (ANP) a transmis că „în sistemul penitenciar se înregistrează 15 cazuri de angajați confirmați pozitiv la testele efectuate pentru SARS-CoV- 2. În urma testelor dispuse de Direcțiile de Sănătate Publică competente, a fost identificată (…) o persoană privată de libertate confirmată COVID-19, la Penitenciarul Deva, testul specific urmând a se repeta, conform recomandărilor Direcției de Sănătate Publică Hunedoara”.

Până în prezent, au fost confirmați pozitiv cu coronavirus șase angajați de la Penitenciarul București – Jilava, unul dintre cele mai renumite penitenciare românești. Un alt caz a fost raportat la Penitenciarul Gherla. Polițistul de penitenciare de la Gherla a fost declarat „contact” al unui alt polițist infectat de la penitenciarul Jilava. Conform ANP, polițistul de la Gherla nu a avut atribuții de serviciu în spațiul de deținere și nu a interacționat cu persoane private de libertate. În cazul ambelor penitenciare, Gherla și Jilava, au fost declanșate anchete epidemiologice.

Deținutul de la Deva

Un caz aparte îl reprezintă deținutul încarcerat la Peniteciarul Deva confirmat cu coronavirus. Bărbatul este asimptomatic, dar nu se știe deocamdată de unde a luat virusul. ANP menționează că deținutul a fost separat de ceilalți deținuți, iar polițiștii care au interacționat cu el au avut mănuși și mască.

„La momentul încarcerării în Penitenciarul Deva, acesta a fost cazat separat de restul efectivului, conform metodologiei aplicate de sistemul penitenciar în acest context epidemiologic. Polițiștii de penitenciare care au interacționat cu persoana privată de libertate confirmată au purtat, permanent, echipament de protecție (mască, mănuși). Preventiv, se intensifică activitățile de dezinfectare a spațiilor. Ancheta epidemiologică este în curs”, a anunțat ANP.

Liderul sindicatelor de penitenciare Sorin Dumitrașcu a declarat pentru Newsweek România că în acest moment nu se poate vorbi despre o criză generată de coronavirus la nivelul întregului sistem peniteciar românesc. „Nu avem încă o criză de coronavirus în sistemul penitenciar. Avem câteva cazuri printre angajați și un singur deținut. Deținutul a fost adus de poliție, era proaspăt încarcerat. Polițiștii nu au luat neapărat de la un deținut. Am avut cazurile de la Jilava, nu se știe de unde au luat. Au fost izolați și tot schimbul a fost înlocuit. Nu a fost explozie. Celelalte cazuri sunt în celelalte penitenciare din țară. Sunt câteva cazuri”, a declarat Dumitrașcu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te