În anul 2015, un număr de 329 de instituții publice au plătit (din bani publici) analize pentru determinarea câmpului electromagnetic din interiorul instituțiilor. În anul 2016, a fost vorba de 341 de instituții publice, în 2017 de un număr de 247 instituții publice, în 2018 de un număr de 189 instituții publice, în 2019 de 59 instituții publice, iar în 2020 de 68 instituții publice.
Citește și:Sporuri crescute de 600 de ori la Agenția de stat care îți caută de lucru. Buget: 29.000.000 lei
Potrivit documentelor obținute de Newsweek România, în ultimii 5 ani, 1.233 de instituții publice au considerat că, în clădirile unde își desfășoară activitatea, există câmpuri electromagnetice, iar angajații ar trebui să primească așa numitul „spor de antenă”.
Pe această listă regăsim aproximativ 500 de comune, 70 de orașe, 40 UAT, zeci de școli, agenții (APIA, Protecția mediului, de sănătate publică,) teatre, administrații ale cimitirelor, stațiuni de cercetare agricolă, poliția locală, penitenciare și inspectorate de muncă, servicii și direcții (publice, comunitare, de alimentare cu apă, termoficare, sănătate publică, parcuri, salubritate), spitale etc.
1300 de instituții de stat au considerat că radiațiile pun în pericol viața angajaților
Citeșteși:EXCLUSIV Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. În 2019, de 12 ori mai mult ca în 2017
Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. RADIOCOM a fost plătită pentru a realiza buletinele de măsurători de determinare a densităţii şi intensităţii câmpului electromagnetic la solicitarea instituțiilor de mai sus.
„În urma efectuării măsurătorilor câmpului electromagnetic în locaţia definită, RADIOCOM emite un Buletin de măsurare, document care include valorile obţinute, urmând ca autorităţile competente să interpreteze aceste valori pentru clienţi, la cererea acestora.
Buletinul de măsurare conține: mărimile măsurate (intensitatea câmpului electric, intensitatea câmpului magnetic, inducția magnetică); metoda de măsurare; echipamentele folosite; condiții de măsurare (ex. măsurătorile s-au efectuat în condiții normale de funcționare a echipamentelor tehnice); locul de măsurare; echipamentele clientului, identificate și vizibile, care funcționează în punctele de măsurare.
Măsurătorile de câmp electromagnetic și evaluarea riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor au ca scop principal identificarea factorilor de risc, cuantificarea acestora și stabilirea măsurilor, care pot fi măsuri tehnice, organizatorice sau de altă natură, care să protejeze securitatea și sănătatea lucrătorilor și revin în exclusivitate angajatorului”, potrivit unui răspuns pentru Newsweek România.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru protecția muncii „Alexandru Darabont” realizează interpretări ale acestor buletine și decide dacă se impune acordarea sporurilor. Institutul a refuzat să ne spună la care instituții a descoperit existența unor parametrii ai câmpului electromagnetic care ar pune viața angajaților în pericol. A fost invocată clauza de confidențialitate.
Institutul se află în subordinea Ministerului Educației.
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. este o societate comercială pe acţiuni care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară având şi statut de societate de interes public. Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. are patru sucursale denumite Direcţii Radiocomunicaţii: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara (fără personalitate juridică) şi 615 de puncte de lucru.
Ce înseamnă „sporul de antenă”
Există, în principal, 3 factori de risc care pot fi expertizați în cadrul expertizării locurilor de muncă. Există riscuri chimice și riscurile biologice. Dar mai sunt detectate și riscuri fizice, generate de câmpul electromagnetic.
Pentru detectarea acestuia se efectuează măsurători ale intensității câmpului magnetic și ale densității de putere, se calculează și se interpretează rezultatele măsurătorilor și se evaluează nivelul de expunere al lucrătorilor la câmpurile electromagnetice conform prevederilor HG 520/2016 privind cerințele minime de securitate și sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de câmpurile electromagnetice, se arată într-un răspuns oferit de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru protecția muncii „Alexandru Darabont” (INCDPM).
Printre factorii nocivi asupra sănătății lucrătorilor poate fi identificat câmpul electromagnetic generat de echipamentele IT (de exemplu calculatoare, monitoare, servere, routere WiFi), dar și diverse antene de mare putere cum sunt cele de telefonie mobilă.