Etapa a III-a de vaccinare anti-COVID: atenție, se schimbă regulile! Când începe, cine e prioritar

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.03.2021 - 01:29
Când începe efectiv etapa a III-a de vaccinare anti-COVID în România. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Când începe efectiv etapa a III-a de vaccinare anti-COVID în România. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Programările pentru a treia etapă de vaccinare încep în 15 martie, prin înscrierea pe liste de așteptare la centrul la care optați să vă vaccinați anti-COVID. Cu o zi înainte de imunizare, veți primi un SMS la care va trebui să confirmați venirea la centru.

SHARE

Campania de imunizare anti-COVID pentru populația generală va începe efectiv după jumătatea lunii aprilie, estimează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV). 

Noutatea în etapa a III-a o reprezintă listele de așteptare pe care cei care doresc să se vaccineze se vor înscrie, însă și în această etapă persoanele vulnerabile (persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și pacienții cronici) vor avea prioritate. 

Citește și: 30 de copii, diagnosticați cu sindrom inflamator multisistemic post-COVID, de la începutul anului

Etapa a III-a de vaccinare anti-COVID: cum se face programarea și cine se poate programa 

Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV, a explicat, într-o conferință de presă, că, din 15 martie, va fi disponibilă o listă de așteptare pe platforma de vaccinare. 

Cum se va derula efectiv procesul de vaccinare anti-COVD: orice persoană care dorește să se vaccineze, indiferent de vârstă sau de munca pe care o are (nu mai contează dacă este dintr-un domeniu esențial) se va putea înscrie pe platformă. 

„Fiecare persoană, în momentul în care intră și își creează un cont, va alege opțiunea de a se programa în această listă de așteptare prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic, fiecare centru de vaccinare va avea o listă de așteptare. Persoana respectivă, respectând aceeași modalitate, selectând categoria din care face parte, se va trece în această listă de așteptare.

În momentul în care, în respectivul centru de vaccinare, vor fi locuri disponibile, persoana va fi notificată prin SMS și, respectiv, e-mail, și va avea la dispoziție acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea.

Citește și: Sergiu Moroianu, doctor MIT: Pandemia a amplificat frauda școlară. Copiatul începe din clasa a II-a

Etapa ulterioară a acestei notificări este foarte simplă: doar va salva și va confirma că într-adevăr dorește programarea în respectivul centru de vaccinare. Ca atare, trebuie să înțelegem că, după data de 15 martie, centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate doar din lista de așteptare. Ele vor ajunge la interfața persoanelor care sunt listate și nu mai sunt vizibile pentru celelalte persoane care intră și vor dori să găsească un loc liber. De ce? Pentru că platforma este de așa natură încât va notifica, în primul rând, persoanele care se află în lista de așteptare, drept pentru care ne așteptăm ca aceste locuri să fie ocupate în mod deosebit din lista de așteptare. Din acest punct de vedere, după data de 15 martie, noi ne dorim și vom încuraja, evident, programarea prin această listă de așteptare”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță. 

Șeful CNCAV a explicat că, din punctul său de vedere, „lista de așteptare va ușura foarte mult procesul de programare efectivă şi, mai mult decât atât, va permite pe de-o parte, o gestionare mult mai eficientă a numărului de persoane programate în raport cu dozele disponibile, pentru că întotdeauna vor fi notificate persoanele în funcţie de numărul de doze de vaccin care vor fi disponibile şi atunci nu am mai ajunge în situaţia ipotetică în care ar trebui, din cauza unor doze insuficiente, să ajungem la amânări de persoane”. 

Cine are prioritate la vaccinare în etapa a III-a

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că se va păstra aceeași proporție de 75%-25% din etapa a II-a, adică 75% dintre cei imunizați vor fi din categoriile vulnerabile, apoi 25% populație generală. 

În ceea ce privește etapa a treia, în funcție de gradul de ocupare a locurilor din centrele de vaccinare active, pe locurile care vor rămâne disponibile, deja vom notifica și persoanele din etapa a treia, în funcție de ordinea în care au fost programate. În ceea ce privește detalierea exactă a modalității de prioritizare sau de subprioritizare a persoanelor aferente etapei a treia de vaccinare, urmează să discutăm în cadrul grupului medical aceste detalii și vom reveni pe măsură ce vor fi finalizate aceste criterii”, a precizat șeful CNCAV. 

Valeriu Gheorghiță a mai explicat că persoanele înscrise pe liste „vor fi notificate în ordinea în care au fost programate persoanele care sunt, de pildă, în evidență cu boli cronice, persoanele peste 65 de ani care vor ocupa 75% dintre locurile libere, iar cele 25% vor fi ocupate de persoanele care au bifat că fac parte din categoria activităților esențiale. În cazul în care rămân locuri disponibile, nu o să stăm cu locuri libere și deja începem să includem persoane din etapa a treia, iarăși conform și în ordinea în care au fost trecute pe această listă de așteptare.

Citește și: Valeriu Gheorghiță, despre vaccinurile anti-COVID: Oferă cel puțin un an de protecție, se estimează

Ținând cont de faptul că pentru etapa a doua avem aproximat un număr de 5-6 milioane de persoane eligibile, dacă aplicăm o intenție de vaccinare de 60%-70%, vorbim de aproximativ 3-4 milioane de persoane care ar putea să fie vaccinate. Pot să vă spun că pentru luna aprilie foarte probabil vom avea mai mult de 3 milioane de doze disponibile.

Deci, cumva, cred că vom putea depăși. În centrele de vaccinare vom avea locuri disponibile și pentru persoanele din etapa a treia, așa încât să avem o activitate cât se poate de fluentă și continuă a ritmului de vaccinare tocmai pentru a crește accesibilitatea persoanelor la vaccinare. Cam acesta este principiul pe care îl vom folosi, evident, pentru momentul în care va fi disponibilă lista de așteptare și programarea efectivă”. 

Câte centre vor fi disponibile. Se activează și centrele „drive-thru”

CNCAV a anunțat că pentru toată campania de vaccinare sunt prevăzute aproximativ 750 de centre de vaccinare, toate aceste centre cumulând peste 1.760 de cabinete de vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță estimează că vor putea fi imunizate circa 100.000 de persoane pe zi.

În această a treia etapă de vaccinare, vor fi deschise și centrele de tip „drive-thru”. Medicul Valeriu Gheorghiță a adăugat și că prioritatea „imediată” a autorităților este să operaționalizeze centrele mobile de vaccinare pentru mediul rural și pentru persoanele care nu au acces la un centru clasic de vaccinare. 

Ne putem înscrie la un singur centru de vaccinare. Nu putem alege vaccinul cu care să ne imunizăm 

O persoană nu se poate înscrie la mai multe centre de vaccinare. Va alege un singur centru și va ști câte persoane sunt înscrise la imunizare în fața ei, în momentul în care face programarea pe platformă. 

„Pot să vă spun că pe luna martie sunt ocupate aproape toate locurile libere. Deci, din acest motiv, din 15 martie orice persoană care se programează, care se înscrie, va trece direct în această listă de așteptare pentru că nu vor fi locuri libere. Sigur că, așa cum am anunțat, din a doua jumătate a lunii martie vom mai deschide aproximativ 50 de cabinete noi de vaccinare, unde vom distribui vaccinul de la compania Moderna, dar din estimările noastre se vor ocupa foarte rapid. Deci, din acest punct de vedere înscrierea și programarea efectivă se va face prin intermediul acestei liste de așteptare, care până la urmă este foarte important să fie disponibilă, având în vedere că poți să ai o predictibilitate a momentului în care vei fi vaccinat, ținând cont de faptul că fiecare persoană va ști câte alte persoane se află înaintea ei în acea listă de așteptare aferentă unui centru de vaccinare.

Citește și: VIDEO Spitalele vechi din România nu mai pot fi salvate. Demolarea, una dintre soluții

Vei putea oricând să renunți a sta pe această listă de așteptare dintr-un centru și să poţi să migrezi pe lista de așteptare a unui alt centru, dar te vei șterge practic din lista de așteptare a centrului pentru care ai optat inițial.

Fiecare centru de vaccinare are lista de așteptare proprie. Şi practic persoana, la momentul programării, va trece pe lista de așteptare a centrului pentru care optează să se vaccineze, și va putea vizualiza câte persoane sunt în față, 10, 15, 100, 1.000 sau peste”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță. 

Șeful CNCAV a mai precizat și că persoanele nu vor putea alege vaccinul cu care să se imunizeze contra coronavirusului, dar vor ști ce vaccin se administrează în centrul pentru care optează. 

„Organizarea centrelor de vaccinare presupune existența unui singur tip de vaccin într-un centru de vaccinare. Deci, vor fi centre monovaccin, majoritatea evident că vor fi centre unde vor fi distribuite vaccinurile de la compania BioNTech-Pfizer, pentru că sunt cele mai multe doze disponibile și au cea mai largă categorie de vârstă pe care o acoperă conform indicațiilor, de la peste 16 ani în sus. Ca număr de centre, vom avea centre cu AstraZeneca, după numărul celor de la Pfizer și cele mai puține vor fi centrele de la Moderna, unde avem cel mai mic număr de doze disponibile. Arondarea geografică și distribuția acestor centre la nivelul fiecărui județ va fi stabilit în funcție de caracteristicile demografice ale populației respective. Evident, unde avem populație vârstnică vom avea un anumit tip de vaccin, unde avem mai mult populație tânără vor fi cele trei tipuri de vaccin disponibile care acoperă acea grupă de vârstă.

În funcţie de tipul și de data rapelului, persoana va putea intui într-adevăr ce tip de vaccin, dar nu vei vedea pe centrul respectiv Pfizer, Moderna sau vaccin de la AstraZeneca sau, ulterior, Johnson&Johnson. Deci, nu avem această posibilitate, şi să știți că în nicio țară nu există posibilitatea ca persoanele să opteze pentru un anumit tip de vaccin. Sigur, este o opțiune indirectă pe care o pot avea persoanele respective, însă este important să asigurăm vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane. Acesta este motivul pentru care avem acces la mai multe tipuri de vaccin, nu pentru a avea neapărat o posibilitate de opțiune, pentru că ceea ce contează în final este nivelul de protecție pe care îl obținem prin vaccinare, lucru care este dovedit a fi maximal pentru toate vaccinurile față de formele severe, față de internare și față de decesul din cauza acestei maladii”, a explicat medicul. 

Când începe efectiv vaccinarea în etapa a III-a 

Medicul Valeriu Gheorghiță estimează că imunizarea în etapa a III-a va începe după jumătatea lunii aprilie. 

„Nu credem că din 1 aprilie. Este important să vedem până la urmă care va fi nivelul de ocupare a acestei liste de așteptare, însă pot să vă spun că sunt peste un milion de persoane care au cont creat în platformă și nu au găsit un loc liber în centrele de vaccinare. Noi estimăm că aceste peste un milion de persoane vor trece, vor avea posibilitatea să treacă automat în lista de așteptare. Sunt, evident, persoane eligibile pentru etapa a doua - persoane cu vârsta de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, persoane care deservesc activități esenţiale.

Acest transfer către lista de așteptare nu se face automat, pentru că persoana respectivă trebuie să opteze pentru lista de așteptare a unui anumit centru, deci rămâne opțiunea fiecăruia. Însă asta voiam să subliniez, faptul că sunt peste un milion de persoane care sunt în momentul de față înregistrate în platformă, aparte de cei deja programați. Ca atare, momentul efectiv la care o persoană din etapa a treia va putea fi vaccinată n-aș putea să vi-l spun, dar noi estimăm că în luna aprilie se va întâmpla acest lucru. Dar, depinde foarte mult de câte persoane vor dori din etapa a doua să se vaccineze. Probabil că după jumătatea a doua a lunii aprilie, da”, a spus șeful CNCAV. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te