Experții în securitate cibernetică atenționează cu privire la o nouă escrocherie la telefon. Nu trebuie să răspunzi la mesajele de acest tip. Mai bine verifică înainte.
Dacă primiți acest mesaj prin SMS sau WhatsApp, aveți grijă, s-ar putea foarte bine să fie o înșelătorie!
Escrocherie pe telefon foarte greu de controlat: ”Bună, tată! Sunt eu!” Ce se întâmplă apoi?
O nouă escrocherie WhatsApp exploatează legăturile de familie și sentimentul de protecție al părinților pentru copiii lor. Escrocheriile prin mesagerie instantanee devin din ce în ce mai frecvente și apar adesea ca mesaje inofensive. Dar ele sunt de fapt concepute pentru a păcăli victima să furnizeze informații personale.
Citește și: Înșelăciune gravă pe Internet. Escrocii fură datele și compromit mii de conturi
Așadar, dacă primești un mesaj de la copilul tău care te informează că telefonul lui este stricat și îți cere să-i salvezi noul număr în agenda ta, ar putea fi o înșelătorie! Restul acestui mesaj ascunde o tehnică bine perfecţionată.
Iată cum funcționează escrocheria:
În ultimii ani, platforma cybermalveillance.gouv.fr a identificat mai multe serii de mesaje frauduloase în care escrocii se prefac a fi copilul destinatarului.
Aceste mesaje sugerează o problemă cu telefonul sau linia copilului și invită părintele să continue conversația pe WhatsApp folosind un număr necunoscut. Prefăcându-se copilul, această tehnică de phishing urmărește să înșele părinții pentru a lua bani de la ei.
Un mesaj care, pentru cei cu copii, poate părea plauzibil. În mesaj, la prima vedere, nu există nicio solicitare de bani sau chiar date personale. Aceasta este o simplă notificare care informează părintele cu privire la schimbarea numărului.
"Bună tată, telefonul meu este stricat. Acesta este numărul meu temporar. Îmi poți trimite un mesaj WhatsApp? Nu prin text!". Dacă ați primit vreodată acest tip de mesaj, este, fără îndoială, o înșelătorie!
Pentru a da impresia de legitimitate, escrocul susține uneori că mesajul a venit de pe telefonul altcuiva și vă încurajează să îl contactați folosind un alt număr. De obicei prin WhatsApp.
Escrocherie pe telefon care este greu de controlat: ”Bună, tată! Sunt eu!” Ce se întâmplă apoi? - Foto: freepik (rol ilustrativ)
Escrocheria se materializează apoi într-o a doua etapă: când părintele îi scrie copilului și după mesaje aparent normale , sosește o cerere de bani pentru plata unei facturi.
Citește și: Escrocherie care îi lasă pe pensionari fără pensie instant: ”Bunicule, sunt eu!” Ce urmează?
Dar ce se întâmplă cu cei care răspund la acest mesaj?
Dacă este un răspuns simplu, de obicei nu există nicio problemă. Cu toate acestea, așa-zisul fiu începe adesea să facă cereri.
Aceasta poate varia de la trimiterea de bani pentru plata facturilor, invocând o problemă tehnică cu aplicația bancară care împiedică debitările directe, până la solicitări de transferuri mai mari pentru finanțarea achizițiilor legate de studii sau muncă.
Uneori mai cere să reîncarce cardurile preplătite sau oferă coduri de acces la conturile curente, pretinzând că le-a pierdut cu alte telefoane.
Ce să faci când primești un astfel de mesaj
Citește și: Escrocheria care se întinde cu repeziciune în toată România: „Votați-o pe Ileana!” Urmează dezastrul
În plus, pentru a face față acestor încercări de înșelătorie, este esențial să se efectueze verificări. Iată câteva sfaturi:
Verificați identitatea expeditorului:
înainte de a răspunde sau de a lua măsuri, încercați să vă contactați copilul sau un membru al familiei prin telefon sau prin alte mijloace obișnuite pentru a confirma situația.
Educați-i pe cei din jur:
informați-i pe cei dragi despre semnele înșelătoriilor pentru a le spori vigilența. Și mai ales bătrânii și tinerii utilizatori de telefoane
Fiți atenți la cererile urgente de bani.
Fă-ți întotdeauna timp pentru a verifica orice solicitare financiară. Și mai ales dacă vine din canale neobișnuite.
Nu faceți clic pe linkuri discutabile.
Dacă un mesaj conține un link, nu faceți clic pe el până când nu ați verificat legitimitatea acestuia prin alte mijloace.