Epidemiolog: Ce ne așteaptă în scenariile 5 și 6. Când putem vorbi despre finalul epidemiei COVID-19

DE Ramona Ursu | Actualizat: 09.04.2020 - 15:25
Prof. dr. Doina Azoicăi

Prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat, într-un interviu oferit pentru Newseek România, în ce constă scenariul patru al epidemiei cu noul coronavirus, cel critic în care ne aflăm, și la ce să ne așteptăm în scenariile cinci și șase.

SHARE

Tototdată, medicul epidemiolog Doina Azoicăi a mai vorbit, în același interviu, și despre când se preconizează a fi vârful epidemiei, dar și despre momentul în care ne-am putea gândi la un final al acestei epidemiei cu noul coronavirus, în România.  

Newsweek România: Când să ne așteptăm la un vârf al epidemie, în România?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Pentru că totul este doar o probabilitate legată de felul în care evoluează fenomenul și de anumiți indicatori care se iau în considerare, credem că, la jumătatea lunii aprilie, începutul lunii mai, probabil că vom avea o perioadă de creștere semnificativă a numărului de cazuri.

Newsweek România: Profesorul Alexandru Rafila (președintele Societatății Române de Microbiologie – n.r.) vorbea despre un număr de 10.000 de cazuri de îmbolnăviri, până la finele lui aprilie.

Prof. dr. Doina Azoicăi: Este posibil, dar nu pot să vă spun dacă vor fi 10.001 sau 20.000 de cazuri. Dacă nu vom aplica foarte strict măsurile de limitare a transmiterii virusului, sigur că numărul de cazuri va fi de 10.000, dar și peste numărul acesta.

Newsweek România: Cum apreciați măsurile de distanțare socială luate la noi? Au fost luate la timp, sunt suficiente? Poate fi ținută sub control situația, cu ajutorul acestor măsuri?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Da. Aceste măsuri au fost luate gradual, în funcție de situația din respectivul moment. Consider că adoptarea deciziilor majore, în maniera în care s-a făcut, a fost corectă, pentru că impunerea unor măsuri foarte stricte la un moment când populația nu realiza importanța aplicării ar fi dus la zădărnicia acelor măsuri.

Sigur, la momentul de față, când deja transmiterea este intracomunitară și de nivel 4, desigur că aceste măsuri foarte precise, foarte limitative sunt extrem de importante, cu condiția să fie respectate. Măsurile luate de autorități, dacă nu sunt respectate, nu au nicio valoare practică. (România a intrat în scenariul patru odată cu depășirea numărului de 2.000 de persoane infectate cu noul coronavirus. Până în 9 aprilie, România raportase 5.202 de pacienți infectați cu noul coronavirus, 229 de morți, 647 de persoane vindecate – n.r.)

Newsweek România: Când am putea vorbi despre momentul în care ne vom apropia de un final al epidemiei, în România? Medical, statistic, cum se calculează acest lucru?

Prof. dr. Doina Azoicăi: Sunt diverse etape. Acum suntem în nivelul patru, de accelerare a fenomenului pandemic. Când vom trece în faza cinci, respectiv faza șase, ne putem gândi că suntem spre sfârșitul pandemiei. Iar aceste faze, care sunt, conform Organizației Mondiale a Sănătății, fazele obișnuite ale unei pandemii, prevăd în faza a cincea recucerea treptată a numărului de cazuri, de la o zi la alta.

După cum ați văzut, la noi în țară evoluția fenomenelor s-a identificat prin creșterea numărului cazurilor de la o zi la alta și creșterea numărului deceselor. Deci, în momentul scăderii, în momentul de remisiune a fenomenelor, acest indicator zilnic de scădere a numărului de cazuri sigur că poate fi un indicator valoros de apreciere a intrării într-o situație favorabilă.

Newsweek România: În etapele cinci și șase am putea observa această scădere?

Prof. dr. Doina Azoicăi: În etapa cinci, pentru că etapa șase este de consolidare a reducerii fenomenelor. Să sperăm că vom parcurge această etapă patru, critică, de ascensiune a fenomenelor, într-un mod favorabil, adică nu prin cumularea multor cazuri deodată și a numărului de decese. Și, totodată, prin aplicarea măsurilor luate, să putem intra într-o fază cinci.        

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te