Eficienţa vaccinării cu trei doze de Pfizer scade la 45% după zece săptămâni

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.12.2021 - 14:54
Eficienţa vaccinării cu trei doze de Pfizer scade la 45% după zece săptămâni/FOTO: Unsplash

Varianta omicron a noului coronavirus, care se răspâneşte cu o viteză galopantă, pune la încercare eficienţa vaccinurilor anticovid.

SHARE

Vaccinarea cu doza booster de la Pfizer după în urma schemei complete cu același vaccin scade până la 45% în zece săptămâni. Potrivit studiului, o vaccinare cu trei doze numai cu vaccin anticovid Pfizer-BioNTech asigură o protecţie de 70% împotriva formelor simptomatice ale covid-19 cazuate de varianta omicron a SARS-CoV-2. Însă această imunitate scade rapid ulterior. Astfel, protecţia scade la 45% după zece săptămâni, potrivit acestui studiu UKHSA.

Lucrurule stau altfel în cazul pacienţilor care au fost vaccinaţi cu vaccinuri ale altor laboratoare farmaceutice sau cu un „amestec” de vaccinuri. Protecţia în cazul persoanelor care s-au vaccinat mai întâi cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford şi care au fost vaccinate apoi cu un „booster” Moderna sau Pfizer-BioNTech scade la 45% şi, respecitv, 35%.

Protecţia persoanelor care s-au vaccinat complet cu Pfizer-BioNTech şi apoi au fost vaccinate cu un „booster” Moderna se menţijne între 70 şi 75% după zece săptămâni.

Citește și: FOTO-VIDEO: Apărarea studentului marocan: o pereche de pantofi, proba misterioasă

Rezultatele acestui studiu sunt examinate cu precauţie, subliniază agenţia britanică sanitară, care avertizează cu privire la posibile influenţe legate de profilul persoanele infectate cu varianta omicron.

De asemenea, eşantionul examinat în acest studiu este relativ limitat - el este alcătuit din 147.587 de cazuri de infectare cu varianta indiană (delta) şi 68.489 de cazuri de infectare cu varianta omicron.

Aceste rezultate se adaugă unei serii de rezultate ale unor studii publicate în ultimele săptămâni, care ridică problema eficienţei vaccinurilor anticovid cu privire la această variantă nouă.

Citește și: NASA angajează preoți pentru a pregăti omenirea de un contact cu viața extraterestră

Potrivit unei analize ale unor date din viaţa reală, publicată marţi de către un grup sud-african de asigurări de sănătate, protecţia asigurată împotriva contaminării cu varianta omicron scade în timp la 30% în urma vaccinării complete cu vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech.

În schimb, acest studiu constată o eficienţă împotriva formelor grave (70%). Aceste date sunt susţinute de analiza publicată de UKHSA, care estimează că persoanele contaminate cu varianta omicron riscă să fie spitalizate cu 50-70% mai puţin.

Însă şi aceste rezultate este necesar să fie examinate cu prudenţă, deoarece, subliniază UKHSA, iar analiza rămâne ”extrem de incertă din cauza numărului mic de bolnavi contaminaţi cu omicron spitalizaţi în prezent, imposibilităţii de a măsura efectiv toate infecţiile precedente şi răspândirii limitate a omicron în grupurile cele mai în vârstă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te